IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 август

08:29 | 07.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 август

Най-високата лихва за държавните пари
в. Стандарт

Парите на държавните предприятия и болници ще се държат в банката, която предложи най-висока лихва. Изборът на банки от държавните фирми ще става и според таксите и рейтинга им. Това предвиждат разработените от Министерството на финансите насоки за избор на обслужващи банки от дружества и лечебни заведения с над 50% участие на държавата в капитала им, както и от контролираните от тях компании. Новите правила важат за избиране на финансова институция, където предприятията да държат депозитите си, но и за банка за разплащателните сметки и за взимане на заеми. Правилата се въвеждат, след като по настояване на финансовия министър Симеон Дянков в началото на годината беше направена обобщена справка къде държавните фирми държат парите си. Оказа се, че 60% от средствата са в три банки.

Здравният министър е срещу задължителното допълнително осигуряване
в. Дневник

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова е срещу въвеждането на задължително допълнително здравно осигуряване. "Трябва да има минимално задължително осигуряване, а допълнителното да е само доброволно", обяви днес министърът. От близо 10 години три стълба на осигуряване има в пенсионната система на България. Според Борисова в Европа най-често се прилага модела на задължително минимално и допълнително доброволно осигуряване за здраве.

В отчета на правителството за една година управление също е записано, че една от основните цели за втората година от мандата е "подготовка за въвеждане на трети стълб на здравното осигуряване". Промяната в здравноосигурителния модел беше отложена за 2011 година.

Превозвачи плашат да блокират магистралите
в. Сега

Да блокират магистралите и първокласните пътища в страната идния петък заплашиха вчера от Националното сдружение на българските превозвачи. Те искат да отпадне временната забрана през август тировете да се движат в петък и неделя след 15 часа. Заповедта на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) влезе в сила от вчера. "Удряме камионите насред магистралите и да видим кой кой е", се закани зам.-шефът на сдружението Красимир Лалов.

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че превозвачите ще трябва "да изчакат няколко часа" в петък и неделя. "Налагаме тази забрана, за да може и туризма, и на хората, които пътуват до курортите, да им запазим живота. В България никога не можеш да угодиш на всички", коментира той.

Казусът "Доган" налага още промени в закона за конфликт на интереси
в. Сега

Казусът "Доган" ще наложи нови съществени промени в предложения от правителството проект за поправки на закона за конфликт на интереси, които парламентът трябва да приеме в началото на есенната си сесия. Досегашният шеф на парламентарната "Антимафия" Димо Гяуров обясни пред "Сега", че внесеният от МС преди повече от месец проект не дава отговор на всички въпроси.

Парламентът трябва да реши дали да бъде променен текстът, който бившата червена депутатка Татяна Дончева успя да прокара в края на мандата на тройната коалиция. С него се облекчи режимът за обявяване на консултантските договори на хората от властта. Това е причината парламентарната "Антимафия" да се позове на друго основание за погазване на закона в искането си пред ВАС - Ахмед Доган не е посочил данни за свързани лица, към дейността на които има частен интерес. Под свързани лица се разбират "съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, по съребрена линия до четвърта степен вкл. и роднините по сватовство до втора степен, както и физически и юридически лица, с които човекът на публична длъжност се намира в икономически или политически зависимости".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още