IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 август

08:06 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 август

Наши компании се жалват в Брюксел срещу привилегиите за "Райънер"
в. Сега

Българските авиокомпании готвят протестно писмо срещу привилегиите, които държавата осигури за ирландската нискотарифна компания "Райънер" на летище "Пловдив". Ако управляващите не реагират, то ще бъде пратено и на Европейската комисия, съобщи вчера пред "Сега" шефът на Асоциацията на българските авиопревозвачи (АБА) Светослав Станулов. "Райънер" открива редовна линия Пловдив-Лондон, след като държавата намали наполовина летищните такси в Пловдив и местните общини се съгласиха да събират в полза на авиокомпанията пари в специален фонд.

"Всяко летище по международните правила трябва да работи на равнопоставен принцип с останалите. А и българските авиокомпании очакват същите условия както западните", обясни Станулов. По думите му никакви привилегии не бива да се адмирират.

Рекламата на България в чужбина ще струва 4.3 млн. лв.
в. Сега

Рекламните агенции "Мак Адвъртайзинг" на Красен Кралев и "Крес" на миноритарния собственик на bTV Красимир Гергов ще се грижат за рекламата на България като туристическа дестинация в чужбина. Това става ясно от обявление на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Двете фирми ще получат над 4.3 млн. лева с ДДС, за да рекламират България съответно в Русия и в Германия, а парите са отпуснати по оперативна програма "Регионално развитие". Това е най-голямата до момента сума, отпускана за рекламиране на България в чужбина. Последната такава поръчка бе за 2.2 млн. за пускане на клипове по CNN.

Флотът купува 10 кораба за $260 млн.
в. Стандарт

Параходство "Български морски флот" (БМФ) купува 10 нови кораба с обща товароносимост 294 900 тона-дедуейт (DWT - теглото на товара, горивото, водата, храната и екипажа) на стойност 260 млн. долара. Така с един замах БМФ обновява една четвърт от корабния парк. Това заяви изпълнителният директор на параходството капитан далечно плаване (к.д.п.) Христо Донев.

Преносимостта на номерата ще става на едно гише
в. Дневник

От петък в сила влизат правилата за преносимост на телефонните номера на едно гише. Те предвиждат улесняване на процедурата по запазване на номера при смяна на телекомуникационния оператор.

Досега процедурата изискваше от абонатите да подадат заявление първо в оператора, към който са в момента, и след това заявление в оператора, към който искат да се прехвърлят. Това даваше възможност на операторите да прилагат различни нелоялни трикове при прехвърлянето на номерата, така че да откажат клиента от процедурата. От 6 август потребителите трябва да подадат молба само до оператора, към който искат да се прехвърлят.

Времето е ваше
в. Стандарт

Времето е ваше, оправяйте се. Това обяви БАН, след като за пореден път изплака, че остава без пари. Академиците удариха в сърцето българина и заявиха, че ще го лишат от най-милото - прогнозите за времето. Умните глави ще разполагат с 59 млн. бюджет. На колене сме, средствата не стигат за нищо, обяви шефът на Института по метеорология и хидрология доц. Георги Корчев. Той съобщи, че екипът му вече няма да предупреждава за градушки, наводнения и други бедствия. Тези проучвания гълтали най-много пари. Шефът на геофизичния институт проф. Николай Милошев пък добави, че на прогнозите за земетресения на БАН вече не може да се разчита. Без предварителни данни за небето остават и военните. БАН може да пренасочи парите от безумните си проекти за прогнози, контрираха финансисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още