IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да вдигнат осигуровките още от 2011 г.

Причината е, че има общо над 1 млрд. лева несъбрани осигуровки заедно с лихвите

15:04 | 04.08.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Може да вдигнат осигуровките още от 2011 г.

Възможно е още от началото на 2011 г. осигуровките за пенсия да бъдат вдигнати. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов след днешното заседание на правителството. Преди по-малко от месец министърът декларира, че ако се вдигат осигуровки, това ще стане от началото на 2012 г.

Тотю Младенов сега посочи, че в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) не са събрани осигуровки към 30 юни от общо 1 млрд. лева – от тях 699 млн. лева е главницата, а лихвите по просрочените плащания са 376 млн. лева.

По думите на социалния министър би трябвало до края на годината да бъде събрана от Националната агенция за приходите (НАП) поне 40% от сумата, т.е. поне около 430 млн. лева, за да не се стигне до вдигане на осигуровките от януари 2011 г. Всички чакаме НАП и Министерството на финансите да се заемат с този въпрос, добави Младенов.

Министърът информира, че правителството е приело представения от социалното министерство проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще се разгледат от парламента през септември.

Министерски съвет е утвърдил вече оповестените предложения за промени, а именно – вдигането на трудовия стаж за мъжете и жените с три години, което ще стане поетапно с по една година от началото на 2011 г., така че от началото на 2013 г. той ще бъде 37 години за жените и 40 години за мъжете при трета категория труд. За първа и втора категория труд пенсионната възраст ще се вдига с по една година спрямо сегашната през следващите две години.

При навършена възраст за пенсиониране, но недостигащ трудов стаж, може да се „откупуват“ до две години допълнително (извън времето за висше образование), вместо досегашната възможност за пет години.

При работа след навършване на необходимата възраст и трудов стаж, към размера на пенсията ще се прибавят по 3 процентни пункта за всяка година.

Отпада направеното в средата на юли от Тотю Младенов предложение за опрощаване на лихвите по неплатените осигуровки, тъй като се е установило, че това „би могло да се тълкува като държавна помощ, а и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е имала възражения“.

Въпросът за формулата за индексацията на пенсиите спада към тези, свързани с Държавно обществено осигуряване (ДОО) и ще се разглежда съвместно с работодатели и синдикати през септември, каза още Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
От пенсионни вноски не можеш да спечелиш. Но можеш да си намалиш загубите - като плащаш само задължителния минимум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 13 години
Държавата е същата като банките,те прехвърлят отговорността и плащането на лошите кредити върху тези които си плащат като им увеличава лихвите,същата и като ЕРП като вдига цената на тока,понеже не може да си събере вземанията и да таксува бай ***,сега тези които редовно са си плащали осигуровките,ще трябва да плащат на тези нередовните или на тези които просто не искат.Държавата се е превърнала просто в една фирма,нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kaka pena
преди 13 години
ти па сега Джами,ми целта е да нахрантутим всички дето идват след нас, не мога да разбера защо въпросните промени се правят за всичко - почнал си при едни условия с надеждата един ден да се пенсионираш, в един момент *** експрес изобщо не вняся осигуровки никакви и изцяло цица системата, а пък разни други тарикати-нашенски бизнесмени те осигуряват "за бог да прости" от къде ще има средства- ами прав си всеки трябва да си има инвидуална партида и той да си решава аджеба дали да се осигурява или да мре от глад- а държавата да си има тям някакъв фонд за минимални пенсии и от тего да си плаща..........баси 23г трудов стаж имам кога ще ги навъртя тези 37,а почнах при други условия- жените на 55 г и 20 г трудов стаж-сега ще гоня Михаля, заради тези недомислици на всички управляващи, като ме съкратят къде ще ме вземат като съм на 45+ -може би и тотю нЕма да ме иска за чистачка , въпреки висшото образование и разните там квалификации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pivoley
преди 13 години
И кво? Сега тея дет плащат ще бъдат наказани за тея дет не плащат. Егати и и справедливостта. Аве, тоя ***, токмак Тотю откъде го измислиха тея *** от ГЕРБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
И това ли е решението им на проблемът с несъбраните осигуровки??? Да прецакат отново този, който си ги плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
ПП: И откъде накъде ще се повишават вноските? Къде по-коректно е да има отделни партиди за всеки - в момента си е чисто ограбване и източване на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Като е ниска събираемостта - да се накажат чиновниците, чиято заслуга е това, а не да се пипат и без това високата пенсионна възраст и предългия стаж!Това че сегашното правителство не може да задържи едно свое становище повече от 3 дни вече го видяхме - по време на дебатите за антикризисните мерки.Вместо сега да се оправдават като ученички - да започнат да работят. Мрънкането на Тютко в момента прехвърля работата на гърба на коректните - нека тези които са некоректни и най-вече тези които не си вършат работата да си ходят и да отнесат солени глоби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още