IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕТ очаква около 2 млрд. евро чужди инвестиции за 2010

Стремежът ще е след година ПЧИ да нараснат с 50% на годишна база

15:46 | 02.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
МИЕТ очаква около 2 млрд. евро чужди инвестиции за 2010

Според прогнозите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната през 2010 г. могат да достигнат около 2 млрд. евро, каза министър Трайчо Трайков при представяне на свършеното от министерството през последната година.

За сравнение, за цялата 2009 г. преките чуждестранни инвестиции в България намаляха с 57% до 2,84 млрд. евро.

По думите на Трайков целта за 2010 е амбициозна, като се има предвид, че по предварителни данни за първите пет месеца на годината ПЧИ са само около 250 млн. евро, но положителното е, че са главно в производството. Трайков допълни, че се очаква притокът на чужди инвестиции да е главно от инвеститори, които вече имат инвестиции в България. Посочената прогноза обаче е само около една трета от стойността на ПЧИ у нас преди три години.

Между основните цели в работата на МИЕТ през следващата една година до средата на 2011 г. са ПЧИ за периода да са с 50% повече на годишна база, отбеляза Трайков.

Други основни цели на министерството до средата на 2011 г. са нарастване с 30% на износа на годишна база; приключване на подготовката за стартиране на електроенергийна борса (очаква се тя да започне да функционира през втората половина на 2011 г.), приемане на Енергийната стратегия; приватизация на миноритарните дялове на държавни фирми; изработване на нов Закон за туризма.

Стремежът ще е и до една година вече да е сключен нов дългосрочен договор с Газпром за цени, които ни удовлетворяват, и то без посредници, а пряко между Булгаргаз и Газпром експорт, подчерта Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Хосе
преди 13 години
"през 2010 г. могат да достигнат около 2 млрд. евро, каза министър Трайчо Трайков ..Това е спад от 56% на годишна база. За цялата 2009 г. преките чуждестранни инвестиции в България намаляват с 57% до 2,84 млрд. евро."Някой е на Вие с математиката!Спад от 2,84 до 2 млрд е точно 29,6% а не 56%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още