IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговаряме със Сърбия и Гърция за АЕЦ Белене

Засега Сърбия иска само 1% акционерно участие в бъдещата ядрена централа

15:00 | 02.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преговаряме със Сърбия и Гърция за АЕЦ Белене

Водят се разговори със Сърбия и Гърция за евентуалното им участие в проекта АЕЦ Белене, съобщи днес официално министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Като се има предвид евентуално колко ще струва проектът, то засега със Сърбия се говори за дял само от около 1% в ядрената централа.

С Гърция също се обсъжда нейното акционерно участие в проекта, съобщи Трайков, без да посочва колко би могъл да бъде нейният дял.

До края на август ще бъде избран консултантът за проекта, заяви Трайков. Избраната компания би трябвало да даде становище какъв дял в централата е изгодно да има държавата и какви да са изискванията към стратегическия инвеститор, който всъщност държавата и сега продължава да търси.

По думите на Трайков към средата на следващата година вече ще е ясно какъв е реалният инвеститорски интерес към АЕЦ Белене, вкл. подкрепен финансово, и реализирането на технологичната част ще тръгне по-бързо.

Има голям предварителен инвеститорски интерес към евентуалното строителство на седми блок на АЕЦ Козлодуй, допълни министърът. На този въпрос обаче не е даден ход от правителството, това би могло да стане в бъдеще, след като се види развитието на по проекта АЕЦ Белене.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Трайчо Трайков каза, че след една година проектът за строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се развие или да бъде затворен като тема. Дотогава би трябвало да стане ясен инвеститорския интерес към проекта.Трайков коментира още, че остава и вариантът за строителство на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", който в много отношения бил по-евтин от новата централа в Белене, но в този му вид въпросът е стоял преди започването на проекта за АЕЦ "Белене". Ако проектът за АЕЦ "Белене" не стане, изграждането на седми блок ще бъде форсирано. Тази опция остава обаче и при реализиране на АЕЦ "Белене", каза Трайков Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото срещу лидера на ДПС за конфликт на интереси във връзка с проекта "Цанков камък" още на 2 септември. На него трима магистрати от ВАС ще трябва да преценят дали е налице конфликт на интереси. Ако установят, че Доган е нарушил закона, магистратите могат да постановят да бъде глобен до 3 хил. лв. или да бъде конфискуван хонорар от 1 млн. евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още