IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 август

07:47 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 август

Държавата пак отложи връщането на 120 млн. лева надвзет акциз
в. Сега

Държавата все още не е въвела ред за връщането на незаконно събирания от нея акциз върху старите мощни автомобили между 2007 и 2009 г. Това става ясно от отговор на финансовото министерство до "Сега". На 3 август се навършват два месеца, откакто Съдът на ЕС (СЕС) излезе със заключение, от което следва, че митниците трябва да възстановят незабавно надвзетия данък на хиляди граждани и фирми.

Всеки, който между 2007 и 2009 г. е внесъл от ЕС мощен автомобил "втора ръка", може да поиска от държавата да му възстанови част от платената сума. На 3 юни съдът в Люксембург постанови, че България е нарушила Договора за функциониране на ЕС, като е събирала акциз за стари коли, без да държи сметка за степента на изхабяването им. Така държавата е създала дискриминация в облагането на стоки в зависимост от това дали са купени на родна територия или от друга държава членка.

Да продадеш държавната граница срещу компенсаторки
в. Дневник

Може ли да си купиш част от държавната граница? Може, и то срещу компенсаторки, защото излиза евтино - около 8 лв. квадратния метър. Скандалният случай е от миналата година.

На 25 май 2009 г. - т.е. 6 седмици преди парламентарните избори с прогнозирана от социолозите загуба за тройната коалиция - тогавашният областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) продава около 74 декара от крайбрежната ивица между курорта Албена и Балчик срещу компенсаторни инструменти за около 630 хил. лв. В същото време държавата плаща около 8 млн. лв. за изграждането й. Неотдавна Аминистративният съд в Добрич обяви за нищожни осемте заповеди за скандалните продажби, с които на практика е продадена част от държавната граница. Мотивът на съда: "Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и законите от страна на областния управител."

Властта обмисля антикризисно да слива общини
в. Сега

ГЕРБ отново подхваща идеята за прекрояване на административната карта на България. "Близо 30% от общините у нас може да се съкратят чрез сливане и вливане", смята председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски (ГЕРБ). Така държавата щяла да направи бюджетни икономии, а местните власти да повишат възможностите си за управление на еврофондовете.

Още в началото на мандата си управляващите лансираха идеята, но преминаха в отстъпление заради недоволство от страна на по-малките общини. Ако идеята на Любен Татарски се реализира, общините у нас ще намалеят със 79, в момента са 264.

Готвят нова трудова борса за “Тракия
в. Стандарт

В Сливен ще бъде създадена нова борса за работници за магистрала "Тракия", обяви областният управител Марин Кавръков. За отсечката от Стара Загора до Нова Загора сливенската борса осигури над 200 работници, главно шофьори на товарни машини. За отсечката от Нова Загора до Ямбол очакваме над 600 души от региона да се включат в дейностите, каза Марин Кавръков. През пролетта дойдоха представители на "Трейс", която изпълнява отсечката от Стара до Нова Загора. За отсечката от Нова Загора до Ямбол ще осигуря представители на гръцката фирма изпълнител "Актор", каза Кавръков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още