IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските съветници в чужбина ще се оценяват според ръста на износа ни

Търговско-икономическите представители ще се назначават за срок от три години, като могат да бъдат предлагани и от бизнеса

14:53 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговските съветници в чужбина ще се оценяват според ръста на износа ни

Основен критерий за оценка на работата на търговско-икономическите съветници към посолствата (консулствата) ни в чужбина ще бъде увеличението на износа на България към дадената страна. Това каза днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Друг основен критерии за оценка ще бъде притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) към България.

Дали е оценена като успешна работата на даден външно-търговски представител ще зависи и от увеличението на броя на чуждите туристи у нас от дадената държава. Оказаната от търговските съветници помощ на български фирми за развитие на бизнеса им в чужбина също е между основните критерии за оценка на работата им.

Самата оценка ще се извършва през определен период от специална атестационна комисия към министерството. Зам.-министър Иво Маринов поясни, че посочените показатели няма да се съпоставят по абсолютна стойност за различните държави, защото търговският ни оборот с едни страни е много по-развит, отколкото с други.

В скоро време предстоят конкурси за избор на търговски съветници за Израел и Южна Корея. Тези конкурси по принцип вече ще се провеждат като „вътрешни“ за МИЕТ, т.е. първо ще се избира между кандидати от самото министерство, и само ако няма подходящ, ще могат да кандидатстват и други хора. Мотивът на министъра е, че въпросните търговски съветници след изтичане на мандата им в чужбина, отново ще се върнат на работата в министерството с увеличения си опит, както се процедура с кадрите на Министерството на външните работи.

Издръжката на един търговски съветник в чужбина, в т.ч. заплата, лека кола, консумативи и други е в рамките на 100-150 хил. лв. годишно и по думите на Трайков, приносът на служителя за увеличение на приходите на държавата трябва да е поне толкова.

Министър Трайков информира, че в момента имаме общо 58 търговско-икономически представители в 41 страни в света, като 28 от тях са в 20 европейски страни. В повечето държави на тази длъжност е назначен един човек, в няколко страни са двама, а в Русия, Германия и Китай – повече от двама.

Трайчо Трайков посочи в отговор на въпроси на Investor.bg, че вече търговско-икономическите представители ще се назначават за срок от три години, с възможност да бъдат преназначени. Досега този срок е бил една година, като в част от случаите съответният търговски съветник „до последно“ не е знаел дали ще бъде преназначен.

Зам.-министър Маринов допълни, че се запазва въведената от предишното ръководство на министерството практика да има възможност в част от случаите търговско-икономическите съветници в чужбина да се предлагат от бизнеса и разходите им да се поемат от наши бизнес организации. В момента такива са съветниците в Румъния и Йемен.

Търговският съветник в Индия, който заедно с около 30 други наши външно-търговски съветници в момента е в София по поръка на министъра, съобщи от своя страна, че благодарение и на неговата дейност, компанията Орбител в съдружие с индийска фирма има вероятност да пробие на индийския пазар за високоскоростен интернет, който има огромен потенциал, предвид сравнително слабото разпространение досега на интернет в страната. Търговският оборот между Индия и България за периода 2004-2008 г. е нараснал пет пъти, като през 2008 г. за пръв път сме имали положително търговско салдо с Индия, но сега то отново е отрицателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още