IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 юли

07:52 | 29.07.10 г. 1
Преглед на печата за 29 юли

Държавата не иска ЦУМ по схемата с Пловдивския панаир
в. Сега

Предложението на бизнесмена и областен лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов за сделка с държавата, в която тя нанася Националния исторически музей в притежавания от него ЦУМ, няма да стане по схемата, която той предлага, стана ясно вчера. Според икономическия министър Трайчо Трайков предложението му е недопустимо и единственият начин ЦУМ да се превърне в музей е Гергов да каже ясно каква цена иска.

В петък следобед бизнесменът е депозирал в икономическото министерство предложението си, което разказва с недомлъвки от седмица насам. То предвижда апортиране на ЦУМ в капитала на "Международен панаир Пловдив", при което неговият дял от сегашните 51% става 75%, а държавата остава с 25% вместо сегашните 49%. В предложението не се дискутират никакви цени. Последната оценка на ЦУМ е за 40 млн. лв., но сградата няколко пъти е залагана за различни заеми и при това положение трябва да получи нова оценка, която ще е значително по-ниска.

693 млн. евро емигрантски пари са влезли в България
в. Сега

През 2009 г. в България са влезли 693 млн. евро емигрантски пари. Това се казва в доклад на Евростат, разпространен вчера. Документът твърди, че тези пари, пращани от чужденци на роднините им, са покрили до голяма степен дефицита по текущата сметка в страни от Централна и Източна Европа като България, Румъния и Полша. "Без тези парични потоци Румъния и Полша щяха да запишат съответно 55 и 54% по-голям дефицит по текущите си сметки", се казва в доклада. Евростат измерва и парите, които работещите в България чужденци изпращат на роднините си - м.г. те били 11 млн. евро. Това поставя България в редицата на осемте европейски държави, които отчитат нетен приток на емигрантски пари.

Гръцкият бизнес се мести у нас
в. Стандарт

Гръцкият бизнес се мести у нас. Причината е, че фирмените разходи на съседите в България излизат около 3-4 пъти по-евтино, отколкото в родината им. Голямо предимство е ниският плосък данък и евтината работна ръка, коментират предприемачи.

В Петрич, Сандански и Благоевград отчитат бум на регистрация на гръцки фирми. Тенденцията е започнала преди години, но се увеличава с разрастването на гръцката криза. Най-много са транспортните предприятия, които се занимават с превозваческа дейност. Причините за избора на гърците е, че у нас лицензите са по-евтини, по-тънко излиза поддръжката на самите фирми, осигуровките също са на по-ниски ставки. Така комшиите спестяват от фирмените харчове поне тройно. На българските шофьори, които наемат, пък плащат по-малки заплати и по-ниски осигуровки.

Стигаме до морето 30 минути по-бързо
в. Стандарт

30 минути по-бързо ще пътуваме до морето. Официалното откриване на пътен възел "Качица" сложи край на едночасовото лутане по тесните търновски улици по пътя за Северното Черноморие на хиляди родни шофьори. Лентата на двете чисто нови кръгови движения прерязаха премиерът Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и строителният министър Росен Плевнелиев.

Борбата с корупцията помпа разходите на администрацията
в. Дневник

Администрацията на Министерския съвет ще получи с 10.6% (77 750 лв.) по-голям бюджет догодина, като една от причините е току-що създаденият Център за превенция и противодействие на корупцията, чиято цел е да привежда в действие известната като БОРКОР стратегия на правителството за борба с корупцията.

Това е поредният държавен орган, който ще се бори с подкупите. Другата причина за по-големия бюджет е, че оперативната програма "Техническа помощ" ще се управлява вече от Министерския съвет, а не от Министерството на финансите, обясниха от пресцентъра на кабинета на въпрос на "Дневник". Увеличението на разходите за администрацията на правителството е предвидено в проектобюджета за 2011 г.

Глобул иска от 300 институции данни за обществени поръчки
в. Новинар

"Глобул" изпрати искания за достъп до публична информация на 300 държавни и общински институции относно избора им на доставчик на мобилни и фиксирани телефонни услуги. От компанията се позовават на Закона за достъп до обществена информация. "Глобул" изисква действащите в момента договори за подобни услуги, условия, срок и правното основание за избор на доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 14 години
Яко!Ще увеличим разходите за администрацията, пак България е уникална в цял свят! И то по каква причина? Да може крадеца да вика "дръжте крадеца" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още