IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели искат до 2020 г. пенсиите да станат 65% от дохода

Друга основна цел на социалните партньори е към началото на 2015 г. приходите от вноски да покриват разходите

17:06 | 28.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Синдикати и работодатели искат до 2020 г. пенсиите да станат 65% от дохода

Синдикати и работодатели се споразумяха за трите основни цели на реформата в социално-осигурителната система, като една от тях е пенсията на всеки осигурен пенсионер до 2020 г. да е в размер 65 на сто от неговия личен среден доход за целия осигурителен стаж.

Това се казва в изразената съвместна позиция след тридневни преговори относно пенсионната реформа на Българска стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Съюз за стопанска инициатива, КНСБ, КТ "Подкрепа".

Другата основна цел, чрез която ще се гарантират дългосрочната стабилност на социално-осигурителната система, е постигане на баланс на фондовете на държавно-обществено осигуряване (ДОО) към началото на 2015 г., т.е. приходите от вноски да покриват разходите, заявяват синдикати и работодатели.

Като трета цел те поставят плавност, постепенност и еднопосочност на предприетите мерки и гаранции за необратимост на взетите решения.

Синдикати и работодатели заявяват, че оповестените вчера параметри на „Основни допускания и бюджетна прогноза за периода 2011-2013 г.”, приети от Министерския съвет не позволяват да се разработят и договорят балансирани мерки на входа и изхода на системата за постигането на горните цели към настоящия момент.

Същевременно социалните партньори изразяват готовност за продължаване на диалога с правителството по конкретните елементи на реформата при промяна на бюджетните допускания и получаване на необходимата информация за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
тези в коя пещера живеят? не знаят ли, че 2020 работниците и пенсионерите ще са по равно, т.е. трябва осигуровките да са 32%, за да се осъществи тази идея, а 2040 пенсионерите ще са 2 пъти повече от работещите, осигуровките трябва да станат постепенно 65% от дохода.уникати за зоопарка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"пенсията на всеки осигурен пенсионер до 2020 г. да е в размер 65 на сто от неговия личен среден доход за целия осигурителен стаж. "Колко цинично - да си спомним какви бяха заплатите доскоро.Защо не се премине към индивидуална партида или още по-добре пенсионното осигуряване да е незадължително?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още