IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юли

08:07 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 юли

Имотите и доходите на прокурорите влизат в специален регистър
в. Сега

Имуществото и доходите на прокурорите ще влязат в специален регистър. Това е една от 58-те неотложни мерки на правителството и съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Графикът, който трябва да бъде изпълнен за периода август-декември 2010 г., е в отговор на доклада на ЕК от миналата седмица.

Целта на регистъра е да се създаде вътрешен антикорупционен механизъм за контрол и превенция в държавното обвинение. Източници от кабинета разказаха, че идеята е на прокуратурата, която е и отговорник за реализацията. Тя дошла след имотния скандал "Приморско", от който стана ясно, че роднини и на съдии, и на прокурори са получили като нуждаещи се изгодно право на строеж. От прокуратурата не можаха да дадат подробности. Обясниха единствено, че компютърните им специалисти работят по програмата.

КРС иска БТК да намали цената на разговорите към мобилни мрежи
в. Дневник

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е задължила телекомуникационната група БТК (оперира на пазара с марката "Виваком") да прилага цени с ДДС за разговори към мобилна мрежа не по-високи от 25 ст. за минута за силен трафик и 20.8 ст. за слаб трафик, съобщиха от регулатора. Ценовото ограничение е наложено от КРС след анализ, при който е установено, че предложената от БТК цена за разговори към мобилни мрежи, която трябва да се прилага от 1 юли 2010 г., не отговаря на наложените ограничения на КРС. В момента телекомът таксува 25.8 ст. на минута при силен трафик и 21 ст. при слаб.

"Луфтханза техник София" ще разширява дейността си в България
в. Дневник

Българо-германската компания за ремонт и поддръжка на самолети за гражданско въздухоплаване "Луфтханза техник София" - смесено дружество на германската "Луфтханза техник", и "Българска авиационна група" - част от холдинга "Химимпорт", ще инвестира в изграждането на нови свои ремонтни терминали край летището. Това обявиха днес на брифинг от ръководството на дружеството.

"Капацитетът ни е попълнен чак до края на 2011 г. и няма да можем да поемем нови поръчки дотогава", заяви изпълнителният директор на "Луфтханза техник София" Бернд Фрекман. Компанията, която до този момент е обслужила 40 самолета на общо над 20 различни авиокомпании от Европа, Близкия изток и Северна Африка, предстои да ремонтира още 35 през следващите 17 месеца.

Нови заплати след края на света
в. Стандарт

Родните чиновници трябва да устискат до края на света със сегашните си заплати. Това сочат сметките на финансовия министър Симеон Дянков. Парите за заплати и пенсии да се замразят през следващите две години, предвижда тригодишната бюджетна прогноза, приета от кабинета вчера. Това означава, че служители, лекари, учители, полицаи ще харчат повече след 21.12.2012 г., когато според календара на маите ще настъпи краят на света. Министрите ще могат да увеличат възнагражденията на хората си само ако продължат със съкращенията.

Махат топлинните счетоводители
в. Новинар

Близо 90 на сто от критиките, които получаваме, са свързани с дейността на топлинните счетоводители, заяви заместник-кметът на София Минко Герджиков. По думите му вариантите са два. Или да се подобри генерално дейността им, или да се търси друго решение. За пример на „другото решение” Герджиков даде Виена, където „Топлофикация” също е общинска и извършва тази дейност без сметките за парно да се изготвят от счетоводни фирми.

След близо две години престой като държавна собственост столичното парно се върна във владение на общината. Това обаче стана с 510 млн. лв. дългове. Есента ще изкараме списък с големите длъжници на столичната „Топлофикация”, закани се зам.-кметът. Имаме наблюдения, че бедните хора си плащат топлоенергията, а тези, които имат финансови възможности, не плащат задълженията си, допълни Герджиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още