IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди: ЕВН трябва да плати 150 хил. лв. заради злоупотреба с монопол

Санкцията беше определена заради отказ на компанията да отстрани неизправност на електромер

10:28 | 27.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди: ЕВН трябва да плати 150 хил. лв. заради злоупотреба с монопол

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкция в размер на 150 хил. лв. на ЕВН България Електроразпределение, става ясно от съобщение на КЗК.

Санкцията беше определена през 2009 г. поради установена злоупотреба с монополно положение на компанията.

Тогава разследването на регулаторния орган беше установило, че монтиран електромер на гражданин с механизъм за автоматична защита в рамките на месец прекъсва многократно електрозахранването за 1 час, щом уредът регистрира натоварване над допустимия праг.

ЕВН Електроразпределение отказва да коригира, включително и дистанционно, продължителността на прекъсването с аргумента, че това намалява живота на електромерите.

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърждава, че решението на КЗК е правилно и законосъобразно, като отбелязва, че ответното дружество е нарушило задължението си по чл. 69 от Закона за енергетиката за предоставяне на качествена услуга.

Въз основа на влязлото в сила решение на Комисията, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Това не е единствената глоба за ЕВН, наложена от КЗК през миналата година. Сред другите са санкция от 373 хил. лв. за сходно нарушение, както и глоба в размер на 256 хил. лв., пак за злоупотреба с монопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Значи по 500 000 лв глоби годишно и продължават ... явно доста евтино им излиза в сравнение с печалбата и за това не си коригират отношението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още