IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 юли

08:46 | 24.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 юли

Държавата ще плаща храната в забавачката на бедните деца
в. Сега

Социално слабите родители на 5 и 6-годишните деца няма да плащат таксата за храна в задължителните подготвителни групи в детските градини или училищата, каза образователният министър Сергей Игнатов. "Социалното министерство стартира паралелно с нас програма, за да може социално слабите да бъдат освободени от плащането за храна", обясни Игнатов. Останалите родители ще дават по 1.5 лв. на ден, а държавата ще доплаща 50 ст.

Плевен ще връща кредит от 20 млн. лв. в съкратени срокове
в. Дневник

Плевен да връща инвестиционния кредит от 20 млн. лева за 10, вместо за 15 години, ще предложи на поредната сесия на общинския съвет на 29 юли кметът Найден Зеленогорски.

Промяната се налага заради изменение на Закона за обществените поръчки от 9 юли, в което като максимален срок за предоставяне на банкови кредити чрез обществена поръчка са посочени 10 години.

Парламентът разреши производството на куршуми в домашни условия
в. Дневник

Ловците и спортистите ще могат да си правят в домашни условия патрони. Това предвиждат приетите на второ четене днес от парламента текстове от законопроекта за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Разрешеното производство е до 1000 капсули и до 1000 грама барут. Това означава, че около 1000 патрона годишно ще могат да бъдат направени в домашни условия от ловците и спортистите.

Новият срок за довършване на "Люлин" е 15 май догодина
в. Сега

Неустойки в размер на 14 млн. евро ще трябва да плати турският консорциум "МАПА-Ченгиз", ако не приключи окончателно строително-монтажните работи на магистрала "Люлин" до 15 май 2011 г. Това е написано в сключеното допълнително споразумение, подписано между изпълнителя и Агенция "Пътна инфраструктура".

В споразумението се предвижда още турският консорциум да плати глоба, ако до края на годината не представи изпълнени и сертифицирани строителни дейности за 142 млн. евро.

Затягат още липсата на трудови договори
в. Стандарт

530 случая на хора без трудови договори е установила до момента Главна инспекция по труда. Санкцията за всеки отделен случай е 15 000 лева. Това обяви днес в Благоевград социалният министър Тотю Младенов и предупреди, че проверките продължават докато и работодатели, и работници не се научат, че законите трябва да се спазват.

Искаме да дисциплинираме и едните, и другите. Осигурителният стаж е важен и човек трябва да си го гони всеки ден, да иска да се осигурява, коментира министърът. Той припомни, че работник без трудов договор на практика изпада от цялата осигурителна защитна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още