IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Икономиката на България ще бъде в застой през 2010

България и Словакия са единствените страни в Източна Европа, където заетостта се е понижила с по-бързи темпове от БВП

15:09 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Икономиката на България ще бъде в застой през 2010

Десетте източноевропейски членки на Европейския съюз (ЕС) са започнали да се възстановяват от своята най-тежка рецесия след падането на комунизма преди две десетилетия, но България, заедно с Румъния и Латвия, се нарежда сред малкото страни, чиято икономика няма да отбележи ръст през тази година.

Това прогнозира Световната банка в последния си икономически доклад, посветен на десетте страни от Източна Европа, които членуват в ЕС. Високата безработица в региона през следващите няколко години, както и дисбалансите в техните икономики, се посочват като една от основните пречки пред тяхното възстановяване.

В доклада се посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще отчете нулев растеж за тази година и около 2% през следващата. Икономическа стагнация се очаква и в Румъния, като по-мрачни са прогнозите единствено за Латвия, чийто БВП се очаква да продължи да се свива и през тази година.

Средното равнище на безработица в региона се е покачило до около 10% през май, като е най-високо в трите балтийски страни, плюс Словакия. Броят на безработните се оценява на около 4,7 млн. души.

България обаче, заедно със Словакия, са единствените страни в Източна Европа, където заетостта през последните две години се е понижила с по-бързи темпове в сравнение с БВП.

За сравнение, преди година средната безработица в региона е била 6,5%, а безработните – 3 млн. души, се казва още в доклада.

Темпът на възстановяване през тази и следващата година ще се различава в отделните страни в региона в резултат на зависимостта им от търговията и дълбочината на рецесията през последните две години. От Световната банка посочват също, че Чехия и Словакия ще спечелят най-много от възстановяването на световната икономика заради доброто представяне на техния износ.

Поради тази причина икономиката на Словакия, която продава повече от половината си износ в страните извън еврозоната, ще нарасне най-много сред десетте страни в региона, подкрепена от силния отскок в световната търговия.

Икономиката на Полша на свой ред ще продължи в правилната посока през тази година благодарение на стабилното вътрешно търсене и ускореното усвояване на средствата от ЕС. Силен растеж се очаква и за Чехия, която единствената сред 27-те страни от ЕС избегна рецесия през миналата година. Словения се нареди на другия полюс с най-голям спад на БВП през 2009 г.

Освен в България, Румъния и Литва, икономическата активност се очаква да остане занижена в Естония и Унгария през тази година. Причината за това се крие във вътрешните или външни дисбаланси, натрупани в петте икономики. Латвия е единствената страна, където БВП се очаква да продължи да се свива и през тази година, като от Световната банка очакват той да стигне предкризисните си нива едва през 2014/15.

Световната банка прави съпоставка между Литва, Латвия и Естония, където почасовите разходи за труд са намалели с повече от 5% на годишна база през първото тримесечие на тази година, докато в България и Румъния те са нараснали с повече от 5% през същия период. По този начин конкурентоспособността в трите балтийски страни се е повишила с оглед на фиксирания курс на техните валути към еврото.

В България и Румъния обаче заплащането не се е понижило до голяма степен заради по-бързата загуба на работни места сред най-ниско заплатените категории служители.

От Световната банка предупреждават, че възстановяването на икономиката и ниските лихвени проценти обаче няма да са достатъчни, за да се подобрят публичните финанси на проучваните страни. Прогнозите сочат, че нивата на публичен дълг към БВП в почти всички разглеждани страни ще надминат 40% през 2011 г., с изключение на България, Естония и Румъния.

Безработицата в региона ще започне да намалява едва през следващата година, смята Световната банка, защото компаниите ще отложат дотогава наемането на нови служители.

В доклада се казва още, че дълговата криза в еврозоната "хвърля сянка върху перспективите за растеж" в източната част на Европа. Растежът в десетте членки на ЕС ще възлезе средно на 1,7% тази година и 3,3% през следващата. Техният общ БВП се сви с 3,6% през миналата година.

Прогнозата на Световната банка е по-висока от тази на Европейската комисия, която очаква 1,5% растеж за тази и 3,1% за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още