IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 юли

07:50 | 22.07.10 г.
Преглед на печата за 22 юли

Държавата задлъжня с нови 48 млн. лв. на строителните фирми
в. Сега

48 млн. лв. за вече извършени дейности трябва да получат пътностроителни фирми, които работят по проекти, финансирани с държавни инвестиционни заеми. Наскоро тези проекти бяха замразени, а фирмите бяха уведомени с писма, че ако продължат да работят за своя сметка, ще си получат парите евентуално след април 2011 г.

Вчера на среща на фирми от бранша с регионалния министър Росен Плевнелиев те са получили уверение, че тези 48 млн. лв. ще им се платят съвсем скоро, казаха пред "Сега" участници в срещата. Въпросът кой ще плати за консервирането на полуремонтираните пътища по тези проекти и колко пари трябват за това обаче не е намерил отговор.

Тези 48 млн. лв. се добавят към вече дължимите от държавата пари на строителните фирми. По данни на Камарата на строителите в България фирмите от сектора трябва да получат около 350 млн. лв. Към края на миналата година дълговете на държавата бяха за близо 600 млн. лв.

Съдът отмени общинска такса за строеж на инфраструктура
в. Сега

Административен съд-Варна отмени вчера текст от Наредбата за местните данъци и такси, с който в началото на годината общината въведе такса "прокопаване". Жалбата бе подадена от 9 енергийни и телекомуникационни фирми, работещи на територията на морската столица. Те са принудени да плащат солени цени за прокарването на телефонни и електрически кабели, на газопроводи и ВиК инсталации през имоти публична общинска собственост.

Общинският съвет въведе новите такси през февруари. Оттогава за прокарването на топлопровод и газопровод трябва да се плаща по 30 лв. на метър, за електрически кабели - по 12 лв., за ВиК - по 21 лв., а за телефонни кабели - по 12 лв. на метър.

Евтино парно в Пловдив от зимата на 2011 г.
в. Стандарт

От зимата на 2011 г. жителите на Пловдив ще плащат по-малко за парно. Причината е, че тогава се очаква да заработи новата и модерна когенерационна инсталация в "Топлофикация Пловдив". Началото на изграждането й ще бъде дадено още тази есен, като първата копка ще направят премиерът Бойко Борисов и колегата му от област Долна Австрия Ервин Прьол. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и се прави от компанията ЕВН, която и в момента е собственик на пловдивската "Топлофикация". Новата когенерационна инсталация ще има 50 мегавата мощност за производство на топлоенергия и 54 мегавата - за електрическа.

"Бенчмарк фонд имоти" продава бизнес центъра си на Цариградско шосе
в. Дневник

Един от големите фондове за имоти на борсата - "Бенчмарк фонд имоти", преговаря за продажба на най-големия си проект - бизнес центъра на столичния булевард "Цариградско шосе" срещу хипермаркет "Метро".

Това съобщиха за "Дневник" представители на пазара, а информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на дружеството Веселин Генчев. Обсъжданата цена е около 30 млн. евро, като проектът е с 35 хил. кв.м застроена площ.

В доклада за дейността си за миналата година ръководството е фиксирало продажна цена от 35 млн. евро, или малко под 1000 евро на кв.м. За сравнение - инвестицията в него се изчислява на 27 млн. евро.

"Трейс" спечели най-много пътни ремонти по програмата "Регионално развитие"
в. Дневник

"Трейс груп холд" спечели най-много търгове за ремонт на пътища от първата фаза на оперативна програма "Регионално развитие". Това показват данните на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). На първия етап от програмата бяха разиграни общо 14 лота, за които са заделени 216 млн. лв. След избора на победителите става ясно, че договорите ще бъдат за 130 млн. лв., защото има победители с оферти от 30-40% по-ниски от прогнозната стойност на АПИ.

"Т-маркет" купува супермаркетите "Калея"
в. Дневник

Литовската веригата "Т-маркет" ще купи софийските супермаркети "Калея", чрез дружество, което управлява магазините й у нас - "Максима България". Това става ясно от уведомление за предстоящата концентрация, изпратено до Комисията за защита на конкуренцията. В сделката влизат компаниите "Калея маркетс", "Фуудс комерс" и "Даря".

Общините ще получават част от подоходния данък
в. Дневник

Дългогодишното искане на общините да получат част от подоходния данък, който плащат техните жители, може да бъде удовлетворено още от догодина. Това съобщи за "Дневник" председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Късно във вторник тя е обсъдила идеите за нов закон за местните данъци и такси с представители на на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Преотстъпването на част от подоходния данък е било основното, за което са настоявали местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още