IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2010 г.

Предлага се увеличаване на разходната част на бюджета на НЗОК общо с 220 млн. лева, основно за болнична помощ

11:24 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2010 г.

Проектът за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г. беше приет на първо четене от Народното събрание със 106 гласа "за", 17 – "против" и 2 - "въздържали се".

Актуализацията подкрепиха парламентарните групи на ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и ДПС, а Коалиция за България (КБ) беше против, съобщи БТА.

При актуализацията се предлага увеличаване на разходната част на бюджета на НЗОК общо с 220 млн. лева, както беше обявено още при обявяване на предложенията за актуализация на държавния бюджет за 2010 г.

От тях за болничната медицинска помощ са предвидени 178 млн. лева, за лекарства за домашно лечение и медицински изделия - 27 млн. лв., а за заплащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите - 13 млн. лв. В резерва за непредвидени и неотложни разходи ще бъдат заложени допълнително 2 млн. лева.

Общият размер на средствата, с които се предлага да се увеличи приходната част на бюджета на НЗОК, е 53 млн. лева. От тях 40 млн. лева са от здравноосигурителните вноски, а останалите са трансфери от Министерството на здравеопазването.

С промяната в приходната и разходната част салдото по бюджета на НЗОК за 2010 г. ще се намали със 167 млн. лв.

Целта на предлаганите промени на Закона за бюджета на НЗОК за 2010 г. е да се осигурят допълнителни средства за реализиране на здравноосигурителни плащания, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет. Според кабинета това ще гарантира качествено лечение на пациентите, финансова стабилност за системата и сигурност за изпълнителите на медицинска помощ.

По време на обсъждането преди гласуване на актуализацията Янаки Стоилов посочи, че Коалиция България е предложила увеличение на бюджета на НЗОК с повече от 220 млн. лв. Той припомни, че самите управляващи преди са обещавали с 350 млн. лева повече пари за здравеопазване. Според него, сега реалното увеличение на бюджета на НЗОК е с около 80 млн. лева, тъй като с наскоро приетата актуализацията на държавния бюджет за 2010 г. се намалиха средствата, с които разполага Министерството на здравеопазването.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ каза от парламентарната трибуна, че управляващите предприемат мерки за увеличаване на събираемостта на здравните вноски. "Затегнахме дисциплината, за да може всички граждани, които получават здравни услуги, да плащат", заяви Иванов.

Ваньо Шарков от Синята коалиция призова левицата "да се опита да прави политика за здравеопазване, а не политика от здравеопазване". Същевременно той изрази опасения от предложенията за актуализацията на бюджета на НЗОК. "Не разбирам например откъде идва оптимизмът за повишаване на здравноосигурителните вноски, при положение, че броят на здравно неосигурените граждани се е увеличил", отбеляза Шарков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още