IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 юли

08:08 | 21.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 юли

Твърда лихва = по-скъп кредит
в. Стандарт

Ако искате лихвата да не се променя за целия период на кредита, потребителският заем ще стане по-скъп. Това заяви за "Стандарт" главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Според изискването на новия закон за потребителските заеми банките не бива да променят лихвите, ако предварително не са уведомили клиентите за условията, при които това ще става. Така има краен вариант банката да калкулира още в самото начало евентуалния риск, който би могъл да настъпи, коментира Хампарцумян. Той уточни, че това все пак е краен сценарий и оскъпяването ще е незначително.

НЕК и ЕВН преработват проекта за "Горна Арда", за да падне под 500 млн. евро
в. Дневник

Австрийската ЕВН и българската Национална електрическа компания (НЕК) обмислят няколко сценария за развитие на хидроенергийния проект "Горна Арда", съобщиха от двете дружества. "Според подписаното в понеделник акционерно споразумение ЕВН може да придобие 70% от проектната компания, която ще изгражда каскадата, но все още не сме решили окончателно", каза Красимир Първанов, изпълнителен директор на НЕК. Той обясни, че в момента се разглеждат възможностите за строителство на първите две централи от каскадата в Ардино и Мадан.

От ЕВН потвърдиха, че са се съсредоточили върху проект, който започва със строителството край Ардино. Първоначално най-вероятно ще бъде изградена стена на язовира, а след това отдясно или отляво ще се прокопае тунел, който да отвежда вода до централата в Китница, която всъщност е третата част на проекта. Обмисля се един от ВЕЦ-овете да бъде трансформиран в помпено-акумулираща централа (ПАВЕЦ). Първата фаза на строителството на "Горна Арда" ще може да започне най-рано през 2012 г. и изграждането й ще продължи около 4-5 години, съобщиха от ЕВН. Цената на проекта засега е 500 млн. евро, но двете дружества обясняват, че най-вероятно ще бъде намалена за сметка на оптимизация на строителните работи.

Лихвената ваканция за дългове към НОИ се скъсява с 6 месеца
в. Сега

Намаление с 6 месеца на срока за плащането без лихва на натрупани задължения към Националния осигурителен институт предвижда ревизия на предложените от социалното министерство промени в Кодекса за социално осигуряване. Социалният министър Тотю Младенов обяви след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера, че ще се опрости еднократно лихвата на хората с натрупани дългове до 30 юни 2010 г., ако си изплатят главницата до края на годината. Според първоначалния вариант длъжниците на НОИ можеха до средата на 2011 г. да погасяват без 20% наказателна лихва дългове, натрупани до 31 декември 2010 г.

"Зара" отваря още три магазина в България
в. Дневник

Испанската марка облекла "Зара" (Zara) ще отвори още три магазина в България през тази година, съобщиха от компанията - собственик на бранда, "Индитекс" (Inditex). Новите обекти ще са в Бургас, Стара Загора и София. Магазинът в София ще е на търговския бул. "Витоша". От "Индитекс" обаче не уточниха къде ще са новите им обекти в Стара Загора и Бургас. Компанията обаче има договор за откриване на свои магазини в моловете "Галерия", в които инвестира полската Globe Trade Centre - GTC. Освен дрехи с марката "Зара" в тях ще има магазини и на другите брандове на "Индитекс" като Pull and Bear, Massimo Dutti и Bershka.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Левон пък откога стана икономист? Човек без икономическо образование въобще, парашутист. Достатъчно се излага в последните 2 години с изказвания в медиите, няма ли да го разкарат тоя *** най-сетне? Да иде в Англия да види кредит с фиксирана лихва и колко по-скъп е а не да плещи глупости на търкалета, риска е калкулиран и в кредитите с плаваща лихва (които във варианта им в България са меко казано бандитски).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още