IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 юли

07:40 | 20.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 юли

Енергията oт ВЕИ ще се изкупува на търгове според най-ниската цена
в. Дневник

Компаниите, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ще се явяват на търг за присъединяване към преносната мрежа, а "Електроенергийният системен оператор" на НЕК и електроразпределителните дружества ще избират онези, които предложат най-ниска цена.

Промяната ще бъде факт през 2011 г. и е записана в изпратения на 30 юни за одобрение от Европейската комисия Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници, съобщи "Медиапул". От догодина инвеститорите във ВЕИ проекти ще трябва да внасят депозитна такса от 10% на мегават от планираната мощност на централата като гаранция, че тя ще бъде изградена. В плана е заложено и заработването от 2012 г. на онлайн инфокарта, от която инвеститорите да могат веднага да преценят къде е възможно да реализират проектите си.

Нов стратегически играч влиза в преговорите за дълга на БТК
в. Дневник

Още една компания влиза в преговорите за преструктуриране на дълговете на Българската телекомуникационна компания и нейните собственици, като си партнира с част от кредиторите на телекома - държателите на мецанин дълг. Това заявиха източници на "Дневник", запознати с процеса на преговорите. Те не съобщиха името на инвеститора, но заявиха, че той работи основно на развиващите се пазари в телеком и интернет сектора.

За наличието на "стратегически финансов инвеститор" в партньорство с мецанин кредиторите намекна през май и специализираното информационно звено Debtwire, но името също не се съобщаваше. Целта на преговорите е да се намали общият дълг по веригата от оперативната компания (БТК) през дружеството майка ("НЕФ телеком България") и холдинга над тях.

Няма да има общински "данък училище" засега
в. Сега

Слуховете за предстоящо въвеждане на нов вид общински налог се оказаха силно преувеличени. "Данък училище" няма да има", обяви вчера просветният министър Сергей Игнатов. Според публикация в столичен вестник нови 2% от доходите на българите ще отиват в местните бюджети, а оттам ще се насочват за училища, ясли, улици и паркове. Просветният министър обаче отрече и повтори уверението на вицепремиера Симеон Дянков - няма да се вдигат сегашните данъци и няма да се въвеждат нови.

Еколози алармират: Добиването на шистов газ е опасно
в. Новинар

Добиването на шистов газ е опасно. Това заяви Тодор Тодоров от сдружение „За земята”. Еколозите се обявиха против лансираната преди седмица идея на американския посланик у нас Джеймс Уорлик за добиването на тази суровина в България. Тогава Уорлик съобщи, че петролният гигант „Шеврон” има интерес да започне проучвания в близост до българо-румънската граница на североизток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още