IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 юли

07:50 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 юли

“Горна Арда” тръгва наесен
в. Стандарт

Строителството на каскадата "Горна Арда" ще бъде рестартирано наесен, научи "Стандарт" от запознат със ситуацията около проекта. За това свидетелства и официалната визита днес и утре в Австрия на българска правителствена делегация, водена лично от премиера Бойко Борисов. В състава й влизат още министрите на икономиката Трайчо Трайков, на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на културата Вежди Рашидов. По време на визитата ще бъде подписан договор за изграждането на Хидроенергиен комплекс "Горна Арда" с австрийската енергийна компания EVN. Преди няколко месеца тя пое проекта от турската компания CCG, наследник на първоначалния изпълнител "Джейлан". Това ще бъде последната крачка преди австрийците окончателно да се заемат със строителството на каскадата.

Едва 20% от безработните ще получават по-високи обезщетения
в. Дневник

Едва една пета от 132 хил. безработни с право на обезщетение ще спечелят от отпадането на ограничението върху максималния му размер от 1 юли. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ) по данни от юни.

Въпреки премахването на досегашния таван над 100 хил. души ще продължат да получават между 6 лв. и 12 лв. на ден - колкото и преди промените в Кодекса за социално осигуряване. Причината е, че преди да бъдат съкратени, техните работодатели са ги осигурявали върху не повече от 400 лв. Този доход дава право на обезщетение от около 240 лв. на месец. Сумата е равна на 60% от средния осигурителен доход, върху който са правени вноски във фонд "Безработица" през последните девет месеца преди работникът да бъде съкратен. Министерството на труда предлага периодът да стане 12 месеца.

Дянков закрива 22 агенции
в. Новинар

22 агенции и около 3000 държавни служители ще бъдат съкратени до края на годината. Това съобщи в предаването "На четири очи" по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Предложението ще бъде обсъдено още в сряда на правителственото заседание. Дянков отказа да уточни кои агенции ще бъдат закрити. Той очаква след оптимизацията да спестява близо по 100 млн. лв. всеки месец. Дянков припомни, че по време на предишния мандат на кабинета "Станишев" администрацията е била раздута с още 2473 души. От ГЕРБ пък само за година намалили чиновниците с близо 11 000. При Тройната коалиция институциите са станали с 16 повече, сега те били с 14 по-малко.

2% данък училище
в. Стандарт

Данък "училище" е най-новата идея на властта за пълнене на общинските хазни. До 2% върху доходите да отиват в кметството, където учи детето ни. Предложението е огласено от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Министерски съвет. Събраните пари ще отиват за улици, детски градини и паркове. Проблемът е, че данъкът върху доходите се плаща в общината, откъдето е издадена личната карта. Много от хората обаче работят в друг град, а там учат и децата им. Затова има идея да се ползват определени общински услуги само в селището, където е постоянният им адрес. Например, за да ходят децата на училище или забавачка в София, родителите им трябва да имат лична карта с адрес в столицата. Така те ще плащат в София и новия общинския данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още