IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 юли

08:31 | 17.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 юли

Президентът е готов да опрости на майки неправомерно получени детски надбавки
в. Дневник

Специална комисия към президента може да приема решения за опрощаване на неправомерно взети обезщетения за гледане на малко дете. Това стана ясно от изказване на президента Георги Първанов по време на посещението му в Ихтиман за откриването на 15-те Държавни игри на спортистите от малките селища.

"Веднага искам да кажа, обаче, че това не може да стане "ан блок". Това може да бъде само конкретно решение и то може да засяга онези вземания, които са несъбираеми. Това може да констатира специална комисия, която има създадена към президентската институция, след като направи съответните проверки към общините. В случая наистина става дума за едни неправомерно взети обезщетения. Не би трябвало да стоварваме върху майките тежестта на кризата. Строгостта на държавата трябва да се осъществява така, обаче, че да се запази нейният социален ангажимент", уточни президентът.

Спецсъдът ще съди като мафиоти министри, депутати, магистрати
в. Сега

Въпреки сериозните професионални спорове за необходимостта от специализиран наказателен съд за организираната престъпност законопроектът за него е вече готов и "Сега" разполага с документа. Обхватът на действие на съда е разширен от гледна точка на извършителите на престъпленията. Този съд ще гледа дела и срещу членове на правителството, депутати, областните управители, кметовете, шефовете на държавни агенции и комисии, както и магистратите. (...)

За да имат "привилегията" да са клиенти на специализирания съд, представителите на властта трябва да са обвинени в присвоявания, измами, изнудване, стопански престъпления, престъпления по служба, подкуп или документни престъпления. Законът ще се отнася и за бивши министри, депутати и т.н., когато са извършили посочените престъпления, докато са заемали съответните постове.

Болници държат 40 млн. лв. в банкови сметки
в. Новинар

Болници държат 40 млн. лв. в банкови сметки, стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по време на парламентарния контрол вчера. По думите на Борисова лечебните заведения са спестили средствата от капиталови разходи. "Ние им изпращаме парички за капиталови разходи. Те са правили, правили, но са си икономисали нещо", разясни тя. Борисова определи тези спестявания като "бели пари за черни дни".

Задълженията на болниците до края на май надхвърлят 345 млн. лв. От тях над 94 млн. лв. са просрочени. „Нещата се развиват много динамично и в момента някои от големите болници нямат задължения, вече са на нула”, уточни здравният министър. Извън списъка с длъжниците вече е ВМА. От „Пирогов” обаче имат над 15 млн. лв. задължения, от които 1,7 млн. лв. са просрочени.

Румънци отварят фирми в България
в. Стандарт

Голяма част от търговците в Румъния регистрират фирми в България. Причината за това е рязкото вдигане на ДДС-то в северната ни съседка от 19% на 24% от 1 юли. Това обяви по БНТ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Разликата в размера на ДДС в България - 20%, и в Румъния вече е много съществена. Затова много граждани от северната ни съседка пазаруват у нас. Това веднага ще даде отражение върху по-високи приходи от ДДС в нашия бюджет, каза Танов.

Hilton стъпи на морето
в. Стандарт

Първият на Българското Черноморие хотел, работещ по стандартите на световноизвестната марка "Хилтън", вече е на Златни пясъци. Това стана с подписването на договор за франчайзинг между Hilton Worldwide, представена от Клаудио Щурм, генералния мениджър на новия хотел Doubletree by Hilton Varna, и "Хелиос Спа & Ризорт" и Георги Велчев, председател на Съвета на директорите на "Тетрареал" АД, чиято дъщерна фирма е "Хелиос Хотелс" ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още