IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският инвеститор в АЕЦ „Белене“ може и да е с малък дял

Виждането на правителството през последните месеци беше, че за проекта трябва да се търси европейски стратегически инвеститор

12:49 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският инвеститор в АЕЦ „Белене“ може и да е с малък дял

Европейският инвеститор при реализацията на АЕЦ „Белене“ може и да е с малък дял. Това каза днес от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов във връзка с отговор на депутатски въпрос.

Борисов посочи, че при телефонен разговор преди около две седмици с руския премиер Владимир Путин са се разбрали при строителството на АЕЦ „Белене“ да „влезе европейски инвеститор, макар и с малък дял“. Сърбия също има интерес да участва в проекта, като той вероятно скоро ще бъде официално заявен, допълни Борисов.

Виждането на правителството през последните месеци беше, че за АЕЦ „Белене“ трябва да се търси европейски стратегически инвеститор, т.е. с най-голям дял на собственост, а ако Русия влезе като собственик в изградената централа, то нейният дял ще бъде миноритарен.

Относно газопровода „Южен поток“ Борисов заяви, че за разлика от АЕЦ „Белене“, където е имало бавене от страна на предишното правителство, то по „Южен поток“ преговорите са водени добре. Премиерът не пожела да даде подробности, тъй като, както е известно, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и руският енергиен министър Сергей Шматко водят преговори във Варна. По думите на Борисов той би могъл да коментира преговорите например другата седмица.

Борисов заяви, че „пътната карта“, която днес се обсъжда между двамата министри, вчера е приета на закрито заседание на Министерски съвет и евентуално днес ще бъде подписана.

По думите на премиера негова е заслугата, че по сега съществуващите газопроводи, собственост на Булгаргаз, ще продължи да се транзитира 17 млрд. куб. м газ годишно, а останалото количество до 63 млрд. куб. м, колкото е капацитетът на „Южен поток“, ще се транзитира по новите газопроводи, които ще са собственост по 50% на България и Русия.

Относно обсъжданията по новия дългосрочен договор за доставки на газ за България, по който днес и утре във Варна ще преговарят ръководителите на Булгаргаз и Газпром, Борисов посочи, че стремежът ще е да се намалят цените за България, както и да няма посредници, а дългосрочен договор с Газпром експорт. Преговорите обаче са много трудни, допълни той.

Относно „Бургас – Александруполис“ премиерът коментира, че ако се откажем сега, ще плащаме неустойки и повтори, че се очаква екологичната експертиза.

„Добре е през страната да преминават повече газопроводи, но при нефтопроводите има екологична опасност, а и Русия не настоява за „Бургас – Александруполис“. Ако все пак проектът започне да се реализира, ще искаме огромни гаранции за екологичната безопасност, така че едва ли някой ще се наеме да го реализира“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още