IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 юли

08:19 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 юли

Компании са готови сега да строят пътища срещу плащане догодина

в. Дневник

Строителни компании са заявили готовност да продължат с основните ремонти на пътищата по двете спрени програми "Транзитни пътища V" и по заема от Световната банка, при условие че държавата им се издължи през април 2011 г. Това съобщи Божидар Йотов, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Адмирирам фирмите, които могат да си позволят това нещо. Подкрепяме бранша, но не може да гарантирам, че до април 2011 г. ще може да им платим, защото не знаем какъв ще ни е бюджетът през следващата година", каза Йотов.

ГЕРБ заземи оспорван законопроект

в. Дневник

След три месеца на обсъждания и скандали ГЕРБ вчера изтегли от парламента определяния като лобистки текст, който връщаше правото на арендаторите на първи купувач на ниви. Двама от тримата вносители на поправките в закона за собствеността на земеделските земи, Десислава Танева и Димитър Аврамов, съобщиха пред парламентарната комисия по земеделие, че оттеглят идеята си, тъй като не са успели да постигнат съгласие с правната комисия.

Депутатите юристи бяха единодушни, че текстът е противоконституционен. По-рано вчера земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че очаква текстът да бъде оттеглен след послание на премиера Борисов срещу законовите поправки, определяни от медиите като лобистки, което той отправил на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ във вторник.

66.3% подкрепят възможността пенсионерите да работят

в. Новинар

66.3% от българите подкрепят работещите пенсионери. Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ относно отношението на избирателите към предстоящата пенсионна реформа. Предимно високообразованите, жителите на София и на малките градове, както и хората с висок стандарт дават карт бланш на възрастните хора. 23% от анкетираните обаче са на обратното мнение. 10.7 на сто не могат да преценят дали да подкрепят или не работещите пенсионери.

Връщат платеното обучение за бакалаврите

в. Новинар

Да се върне платеното обучение в държавните висши училища решиха депутатите при гласуването на първо четете на промените в Закона за висшето образование. Така освен за магистрите платено обучение ще има и за бакалаврите. Вносителите от ГЕРБ обясниха това като антикризисна мярка, която ще подкрепи ВУЗ-ове, чиито субсидии бяха намалени с 20%. Срещу заплащане ще обучават онези университети, които имат „много добра” или „добра” институционална акредитация. Броят на платените студенти ще бъде извън държавния план прием, но те не могат да бъдат повече от 10% от общия капацитет на ВУЗ-а.

"Мобилтел": Има опасност от монополизация на тв ефира

в. Сега

Има опасност всички платформи за цифрово разпространение на радио и тв сигнал в България да станат собственост на едно и също лице. Това заяви вчера шефът на "Мобилтел" Андреас Майерхофер, малко след като стана известно, че "Хану про България" печели честотите за шестата, последна цифрова платформа. Същата фирма вече има 3 други платформи и неофициално се знае, че води преговори за продажбата си на фирми на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) вчера първоначално казаха, че пишат официално прессъобщение за проведената процедура, но до края на деня така и не го разпространиха. От фирмата, която е класирана на второ място - "ДиВиБи-Ти", заявиха, че ще обжалват решението на КРС в законния 14-дневен срок.

Оставят Пловдив без GSM

в. Стандарт

Пловдив може да остане без мобилна връзка. Това ще стане, ако се изпълни решението на общинския съвет за премахване на 99 антени на мобилни оператори. В града под тепетата има общо към 150 антени. През мобилна връзка минават не само разговорите, но и плащанията през много ПОС-терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още