IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Предстоят изключително тежки преговори с Русия

Oтстъпката за посредниците на "Газпром" за цената на газта е около 6,5%, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз"

18:10 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Б. Борисов: Предстоят изключително тежки преговори с Русия

На границата на България цената на природния газ е малко над 338,4 долара за 1000 куб. метра. Ние не знаем цената, на която "Газпром" продава на посредниците, но според анализ на "Булгаргаз" отстъпката за тях е около 6,5%, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Предстоят изключително тежки преговори с Русия за цената на природния газ, каза премиерът Бойко Борисов днес на пресконференция в Министерски съвет.

Преговорите с Русия така са водени, че ние не знаем на каква цена продава "Газпром" и каква е печалбата на посредниците, каза Бойко Борисов. Ако бях водил такива преговори никога не бих ги наричал "голям шлем", каза Борисов.

През последното тримесечие цените на природен газ на границата на страната формират около 60 - 67% от цената, на която се продава на крайните потребители, каза Димитър Гогов. Надценката за "Булгаргаз" е 1,5%, а около 3,5% е таксата за пренос от "Булгартрансгаз". Останалите 32% от крайната цена се падат на газоразпределителните дружества, каза Гогов.

Същественото за България е, че компанията майка "Газпром" продава на своята дъщерна фирма "Овергаз Инк", която би трябвало с отстъпките, които получава, да развива българската газопреносна мрежа, допълни той.

Цената на природния газ е висока за "Булгаргаз" и е ниска за потребители, защото дружеството продава на по-ниска цена, от която е купува, каза Димитър Гогов. Ако тази практика продължи дружеството може да фалира, коментира Бойко Борисов.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза, че една от причините за високите цени на природен газ за крайните потребители е много ниската използваемост на мрежата. Сега се използва само 12 - 15 процента от нейния капацитет, защото върви трудно присъединяването на битови потребители, заради високата цена на синьото гориво. Присъединяването на обществените сгради става сравнително бързо в общините, където има природен газ, но това не е така за битовите потребители, които избират твърдото гориво за отопление, каза Семерджиев.

Надявам се ДКЕВР да осъществят контрол върху газоразпределителните дружества, каза още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още