IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме от Канада да отмени визите за българи

На посещение в България е канадският министър на международната търговия Питър ван Лоун

09:34 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Искаме от Канада да отмени визите за българи

Министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков е поставил въпроса за отмяната на визите за българските граждани, които пътуват в Канада по време на днешната си среща с министъра на международната търговия на Канада Питър ван Лоун.

Трайков съобщи това пред журналисти след срещата с госта.

Канадският министър пристигна днес на работно посещение в София.

Споделих, че това много би увеличило подкрепата и за предстоящото сключване на Споразумението за разширено икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Канада, то е свързано и със свободното движение на хора, каза министър Трайков.

Той отбеляза, че България е една от само трите държави от ЕС, чиито граждани се нуждаят от визи.

Министърът Трайков посочи, че очакваният ефект след предстоящото сключване на споразумението за свободна търговия с Канада ще около 40 млрд. долара увеличение на стокообмена, от които около 30 млрд. долара в полза на ЕС и около 10 млрд. долара в полза на Канада. В този смисъл това е потенциал за разширяване на стокообмена между България и Канада, каза министърът.

Министърът е запознал госта с възможностите, които България предоставя като инвестиционна дестинация и особено за канадски фирми от сектора за автомобилни компоненти.

Сред темите на днешните разговори е била е енергетиката, каза министърът.

Стана дума за новите технологии за проучване и добив на газ за дълбоко сондиране, една от канадските компании сондира в румънския шелф и аз ги поканих да участват в процедурата и за българския, съобщи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още