IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината ще има стратегия за миннодобивния отрасъл

В миннодобивния бранш като производителност на труда се доближаваме най-близо до средните стойности за ЕС, смята икономическият министър

13:39 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
До края на годината ще има стратегия за миннодобивния отрасъл

До края на годината трябва да бъде разработена стратегия за развитие на миннодобивния отрасъл в България. Това заяви при посещението си в „Асарел Медет“ АД в Панагюрище министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той допълни, че е напреднала работата по изработването Закона за подземните богатства, който създава за първи път единен орган за управление, проучване и предоставяне на концесии за добив на подземни богатства и тези по геоложките изследвания в едно министерство - МИЕТ.

Искаме след няколко години в този отрасъл да постигнем брутен национален продукт на глава на населението не на 40 процента от средното за ЕС, а на 80 процента, заяви министърът.

В миннодобивния бранш като производителност на труда се доближаваме най-близо до средните стойности за ЕС и надвишаваме с много средната производителност в останалите браншове, съобщи Трайков.

Той смята, че това е сектор, който заслужава внимание и подкрепа от страна на държавата и МИЕТ, които заедно с минно-геоложката камара и всички заинтересовани трябва да създадат стратегията за развитие на миннодобивния отрасъл.

От началото на юли министър Трайков е на посещение в предприятия, големи потребители на природен газ и електроенергия. Целта на посещенията е министърът да се запознае пряко със състоянието на компаниите, отражението на цените върху тяхното производство и възможностите им за оптимизация на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още