IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решават през септември кой ще продължи да събира разделно отпадъци в София

От новите оператори по разделното събиране ще се иска поставянето на GPS-устройства на камионите им

12:35 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Решават през септември кой ще продължи да събира разделно отпадъци в София

През септември Столичната община ще реши кои от сегашните организации за разделно събиране на отпадъци ще продължат да работят на територията й, каза заместник-кметът Мария Бояджийска.

Тогава ще бъдат готови критериите с изискванията и целите пред организациите за оползотворяване на отпадъците, които оперират в София, допълни тя, цитирана от БТА.

До септември ще бъде изготвено и районирането на столицата по зони за разполагане на съдовете за разделно събиране на отпадъците. От новите оператори по разделното събиране ще се иска и поставянето на GPS-устройства на камионите им, като общината ще има достъп до системата за проследяването им, каза още Бояджийска.

В средата на април на среща между организациите за оползотворяването на отпадъци, Столичната община и заместник-министъра Евдокия Манева, бяха поставени условия за подобряването на работата по събирането на разделените отпадъци.

По думите на Бояджийска условията към момента са изпълнени частично.

Заместник-кметът припомни, че съгласно подписания меморандум в екоминистерството на 350 жители трябва да има разположени съдове за разделно събиране на отпадъци. Общината няма намерение да отменя изискването, дори иска увеличаване на броя на съдовете за разделно събиране на отпадъци.

Районирането за разделно събиране на отпадъци ще е на принципа на районирането за битови отпадъци - на осем зони. През септември, при подписването на новите договори за разделно събиране на отпадъци в Столичната община, ще бъдат поканени някои от четирите организации, които работят в столицата в момента - „Екопак България“, „Булекопак“, „Екобулпак“ и „Ре Пак“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още