IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 юли

08:14 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 юли

Одитът на ДКЕВР: Доставчици на ток са сключвали неправомерни заеми и не са обявявали обществени поръчки

в. Дневник

Електроразпределителните дружества (ЕРП) са сключвали неправомерни заеми, не са обявявали обществени поръчки по едноименния закон, не са сключвали договори за управление със своите мениджъри и са сключвали договори за външни услуги на по-високи от необходимото цени. Това са част от заключенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) включени в доклада от регулаторния одит при доставчиците на ток - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН. Документът беше приет вчера на закрито заседание на регулатора, а резюме от него беше публикувано на електронната страница на ДКЕВР късно вечерта.

(Не) усвояване на еврофондовете

в. Дневник

На пръв поглед рекордните 234 млн. евро са били усвоени по 7-те оперативни програми през юни. Това показват данните на Министерството на финансите. Причината за това постижение, което не е било отчитано досега, обаче е плащането на 199 млн. евро за фондовете за дялово финансиране по иницативата JEREMIE, които са в подкрепа на малките и средните предприятия.

Реално обаче тези пари все още не са стигнали до бизнеса. С това плащане оперативна програма "Конкурентоспособност", която само допреди месец беше на опашката, излезе начело. В същото време отличниците в усвояването на еврофондовете в правителството на Сергей Станишев - "Човешки ресурси" и "Административен капацитет", изостанаха рязко при управлението на Бойко Борисов.

Съдът забрани Водното огледало в Кърджали

в. Новинар

Върховният административен съд (ВАС) потвърди предварителното изпълнение на заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали. Това съобщиха от Дирекция „национален строителен контрол” (ДНСК). Към края на април от дирекцията забраниха ползването на строеж „Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали”, известен още като Водното огледало. Срещу предварителното изпълнение на заповедта бе подадена жалба от кмета на община Кърджали – Хасан Азис.

ВАС потвърди забраната за ползване, вземайки под внимание факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите.

Прокуратурата вече разследва лобисткия наркозакон

в. Сега

Прокуратурата е започнала разследване по скандала с незаконната поправка в закона за наркотичните вещества и разпитва замесените депутати и служители, научи "Сега". Шефът на временната анкетна комисия Румен Иванов съобщи, че е изпратил в прокуратурата всички материали - стенограми, аудиозаписи, листчето на Светлин Танчев, писмените обяснения на чиновниците в НС. Днес комисията трябва да приеме окончателно и доклада си, който също ще замине при обвинението.

Замесени в случая са депутатите Пламен Цеков и Светлин Танчев, чиито оставки като зам.-председател на здравната комисия и шеф на еврокомисията са поискани в проекта на доклад.

Атакуваме Сърбия с шопинг туризъм

в. Стандарт

Опустошихме магазините в Сръбско. Докато гърци и румънци пълнят торбите у нас, ние зареждаме хладилниците от западните ни съседи. По 20 души на ден мъкнат сакове с провизии през браздата в трънското село Стрезимировци. Пешаците пазаруват в бакалията, която е на метри от нашата рампа. Малкото магазинче, направено да обслужва шепата старци от селото, останало в сръбска територия след Ньойския договор, сега прави оборот колкото голям хипермаркет. Едва смогваме с доставките, хвалят се комшиите. Цяло Трънско се изхранва от близките сръбски градове, разказаха жителите на Стрезимировци. От няколко седмици дори софиянци прескачали през браздата, за да се запасят с евтина храна.

Пощите сменят УАЗ-ки с нови коли

в. Стандарт

С 300 нови автомобила "Български пощи" ще карат писма, пратки и инкасо в страната. Последната пратка от 185 коли пристигна през юли, с което завършва двугодишният проект за обновяване на автомобилния парк на компанията, съобщиха от "Български пощи". 215 стари и амортизирани автомобили от марките УАЗ, ВАЗ, "Москвич" и ИЖ, произведени преди 1999 г., ще бъдат бракувани.
Интелигентен транспортен център управлява и контролира движението на новите пощенски коли чрез модерни системи. Всички нови автомобили са с двигатели ЕВРО 4, с електронни системи за активна и пасивна безопасност, с GPS устройства и тахометри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още