IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 юли

07:58 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 юли

1 милиард за пътища
в. Стандарт

1 милиард евро за пътища и инфраструктурни проекти иска България от Световната банка. На 8 август у нас идва шефът на институцията Робърт Зелик. Целта е да подпишем споразумение за парите, които ще се използват за кофинансиране и проектиране. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за "Стандарт" вчера. Привечер той привика в резиденция "Бояна" министрите Симеон Дянков, Томислав Дончев, Александър Цветков и Росен Плевнелиев, за да подготвят българската позиция. Европейски пари за електропреносната мрежа иска да договори още премиерът Борисов. Според него средствата по европрограми, които не можем да усвоим, могат да бъдат пренасочени.

Финансовото министерство иска да окрупни хазартния бизнес
в. Дневник

Срещу опита на финансовото министерство да окрупни хазартния бизнес чрез повишени финансови и технически изисквания и забраната за казина в хотели в близост до училищата се обявиха представителите на сектора в края на миналата седмица. На първото публично обсъждане на проекта на нов закон за хазарта в петък председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Калоян Кръстев заяви, че с него се цели окрупняване на пазара.

С думите "мотивът е окрупняване" той защити изискването в градове с население до 50 хил. жители залите да разполагат най-малко с 15 игрални места, в тези с между 50 хил. и 100 хил. жители да имат поне 30 места, а в най-големите да разполагат с минимум 50 игрални места. В момента в градовете с над 50 хил. души игралните зали трябва да имат най-малко 20 места, а в останалите - поне 10. Според Кръстев новите изисквания ще принудят малките обекти, които по думите му често са в сивия сектор, да се обединят и да излязат на светло. От бранша обаче се противопоставиха с аргумента, че не може да се изтласкват от пазара оператори само защото са малки.

България отчете пред ЕК първия обвинен действащ министър
в. Сега

България прави пореден опит да докаже, че изпълнява предписанията на Брюксел по отношение на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Месец преди да излезе докладът на Европейската комисия, страната отчита първото обвинение срещу действащ министър в лицето на Божидар Нанев. Това е записано в резюме за постигнатото за периода август 2009 - май 2010 г.

Здравният министър бе обвинен в края на март за сключване на два неизгодни договора за противогрипни препарати и същия ден подаде оставка. От тогава до днес няма публично известни данни какво е развитието в разследването срещу него. В графата дела срещу висши представители на властта се споменават и тези срещу бившия социален министър и настоящ депутат от БСП Емилия Масларова, ексминистъра на отбраната Николай Цонев, бившия аграрен министър Валери Цветанов, бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа (който бе оправдан на първа инстанция преди седмица), бившия зам. здравен министър Емил Райнов.

След стагнацията текстилната промишленост пак търси кадри
в. Сега

След жестоката стагнация във фабриките за производство на текстил и облекло по време на кризисната 2009 г., те отново започват да набират персонал, показва статистиката на Агенцията по заетостта. От над 15 500 заявени работни места в преработващата промишленост от началото на годината до края на май 5000 са за работници в текстила и облеклото. Търсят се още около 1500 машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство. Още към 1300 позиции са обявени в производството на храни и сродните на тях.

Болниците без физиотерапии догодина
в. Новинар

Следващата година болниците ще останат без физиотерапевтични заведения. Това стана ясно след посещението на здравния министър Анна-Мария Борисова в Пловдив. Пред агенция Фокус директорът на окръжната болница там Аргир Аргиров заяви, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени специални бази за лечение на травми, или ще бъдат предвидени легла за пациенти, нуждаещи се от такова лечение. Вместо по досегашния начин този вид медицински услуги ще се финансират по така наречените клинични пътеки за долекуване и продължително лечение. Все още обаче не е ясно колко ще струват въпросните пътеки.

30 км/ч ограничение в населените места
в. Новинар

Да се въведе 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места. Това е една от мерките, които предстои експерти от Пътна полиция и специалисти по градоустройство на територията да обсъждат в идните месеци. Мярката се налага заради завишения брой ПТП в населените места и заради факта, че е успешна в други държави от години. Ограничението ще важи за всички населени места, където има много пешеходци и велосипедисти. 30 км е долната граница в скоростта, при която човек може да пострада тежко. Ограничението обаче няма да важи за скоростни отсечки като "Цариградско шосе" например. Експерти пък предричат, че ако тази максимална скорост стане 30 км/ч, броят на глобените водачи ще се увеличи двойно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още