IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди глоба за Балкан Стар Мотърс за нелоялна реклама

Санкцията е наложена заради промоция в интернет под надслов „Взривоопасно предложение от Mitsubishi – с всяко Pajero подарък новия Colt”

11:46 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди глоба за Балкан Стар Мотърс за нелоялна реклама

Върховният административен съд в петчленен състав потвърди имуществена санкция в размер на 243 хил. лв., наложена на „Балкан Стар Мотърс“ ЕООД от Комисията за защита на конкуренцията през юли миналата година, съобщиха от КЗК.

Глобата е наложена заради промоция в интернет под надслов „Взривоопасно предложение от Mitsubishi – с всяко Pajero подарък новия Colt”. С така обявената промоция дружеството предлага добавка към продаваната стока, а именно втори лек автомобил.

По този начин компанията нарушава частта от Закона за защита на конкуренцията, която забранява предлагането или даването на добавка към продаваната стока или услуга, безвъзмездно или срещу привидна цена, на друга стока или услуга, с изключение на рекламни предмети с незначителна стойност, на такива които са принадлежност към съответната стока/услуга или на стоки/услуги, като отбивка за продажба в големи количества.

КЗК санкционира Балкан Стар Мотърс, след като установи, че дружеството не само е целяло да наблегне на безвъзмездния характер на втория автомобил и по този начин да привлече клиенти към своите продукти, но е извършило също така продажби до крайни клиенти.

Въз основа на влязлото в сила решение на КЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още