IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 юли

08:17 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 юли

Държавата спря ремонта на 2000 км пътища

в. Дневник

Държавата спря ремонта на 2000 км второкласни и третокласни пътища. Строителството им се финансира от 630 млн. евро от Световната банка, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавния бюджет. Причината е, че страната ни не може да осигури средствата за съфинансирането на проектите, които са около 130 млн. евро.

До момента по двата проекта, които се изпълняват от 2008 г., са усвоени над 38.5 млн. евро, показват данните на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В същото време сроковете за усвояване на средствата изтичат съответно в края на юни 2011 г. за заема на Световната банка и в края на лятото на 2012 г.

"Петрол" готви крупна сделка с "Газпромнефт"

в. Дневник

Един от водещите дистрибутори на горива в България - "Петрол", собственост на притежаваната от Митко Събев и Денис Ершов "Петрол холдинг", е в напреднала фаза на преговори за продажбата на 200 атрактивни бензиностанции с руската петролна компания "Газпромнефт", част от нефтогазовия гигант "Газпром". Това научи "Дневник" от източници, запознати с хода на разговорите между двете страни, пожелали анонимност.

Анализаторите и конкурентите в сектора също очакват влизането на "Газпромнефт" през мрежата на "Петрол". Сделката се очаква да се финализира най-късно до средата на следващата година, а от българската компания се надяват цената й да бъде в рамките на 200 - 300 млн. евро.

Доклад хвали България като оазис за чуждия бизнес

в. Сега

България е сред най-гостоприемните за чуждестранните капитали държави на планетата. Това показва доклад на Световната банка, който изследва бариерите пред задграничните инвестиции в 87 страни. България получава висока оценка за Търговския регистър, който позволява и онлайн вписване, а ООД се открива с 5 документа в срок от 20 дни. Но търпим критики заради формалностите за наемане на държавна или общинска земя.

Държава и общини плащат на бизнеса с 359 дни закъснение

в. Сега

Дребният бизнес изглежда оцелява в България по чудо. Към началото на юни секторът "малки и средни фирми" има вземания за над 600 млн. лева по изпълнени обществени поръчки, а средното забавяне на плащанията от страна на държавата и общините е 359 дни. Иначе казано, бизнесът чака цяла година, за да получи пари, които е заработил.

Данните са от информационната система на Българската стопанска камара, която от началото на 2010 г. води регистър на бюджетните борчове. Според събраните към 1 юни данни държавата е най-некоректният възложител на обществени поръчки - над 80% от висящите плащания към бизнеса са на министерства и агенции. 12.20% от закъснелите суми тежат на сметките на общините, а малко над 5% са просрочените задължения по поръчки, по които възложители са държавни предприятия.

Уорлик призова за публичност на договорите ни с „Газпром”

в. Новинар

„Сигурен съм, че всички българи са започнали да си задават въпроса защо цените на газа се увеличават с 30 процента. Ние също се чудим какво е съдържанието на всички тези тайни споразумения, които все още не са публични.” Това заяви вчера американският посланик у нас Джеймс Уорлик преди среща с енергийния министър Трайчо Трайков. Двамата разговаряха ден след като премиерът Бойко Борисов се срещна с руския вицепремиер Виктор Зубков, който е и шеф на Борда на директорите на „Газпром”.

„Може би следващата година, може би след пет години вие отново ще сте изправени пред увеличение от 50% или повече. Но ние няма как да знаем, защото споразуменията за това са тайна”, каза още Уорлик.

40 лв. за доктор на морето

в. Стандарт

40 лева за преглед от доктор. С толкова ще трябва да се бръкне всеки роден турист, разболял се на морето. Тази година по Северното Черноморие няма нито един медицински център, джипи или зъболекар, които да са сключили договор със здравната каса. Затова всички медицински услуги по морето са платени, обясни за "Стандарт" шефът на РЦЗ д-р Веселин Балкански. Превозът до болница на пациентите пък им излиза като разходка с такси. Частните линейки в района взимат по левче на километър до Варна и обратно. Затова закъсалите със здравето и парите летовници в курортите са принудени да търсят помощ от лекарите във Варна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още