IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ: Населението подкрепя пенсионната реформа

Отрезвяването идва от това, което става в други страни от ЕС, казва шефката на осигурителния институт Христина Митрева

15:15 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
НОИ: Населението подкрепя пенсионната реформа

Вариантът за увеличаване на трудовия стаж за пенсиониране с три години, а не на възрастта, среща пълна подкрепа сред населението. Този извод направи в Русе управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева на основата на впечатленията си от организираните в страната кръгли маси за публично обсъждане на промените в пенсионната система.

„Отрезвяването идва от това, което става в други страни от ЕС“, смята Митрева, цитирана от БТА.

Подкрепата идва и от предвидените в този вариант гъвкави условия за пенсиониране при недостатъчен стаж с намаление на пенсията с 2,4 на сто за всяка недостигаща година.

Христина Митрева съобщи, че реформата за увеличаване на стажа за пенсиониране среща разбиране и сред средите на Министерството на отбраната и МВР.

Актуализацията на държавния бюджет няма да засегне бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като разходите финансово са гарантирани и чрез допълнителната субсидия от държавния бюджет.

По притеснително е намаляването на приходите от осигурителната вноска, каза Митрева и обясни, че са предприети мерки за по-висока събираемост.

Според нея след няколко години ще има постепенно увеличаване на осигурителната вноска с цел да не се ползват средства от данъците и така фонд „Пенсии“ повече да не е зависим от държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още