IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева става зам.-външен министър на ЕС

С днешно решение на външната комисия на Европейския парламент се отваря пътят за създаване на Европейска дипломатическа служба

21:41 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кристалина Георгиева става зам.-външен министър на ЕС

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде един от заместниците на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, съобщи БНР, като се позова на одобрено днес решение на външната комисия на Европейския парламент, което отваря пътя за създаване на Европейската дипломатическа служба.

Катрин Аштън ще може да бъде замествана само от трима комисари - по разширяването, развитието и хуманитарната помощ, както и от първия дипломат на страната, която председателства ЕС.

Решението на външната комисия трябва да бъде одобрено от ЕП в четвъртък. С него ще стане възможно сформирането на Европейската дипломатическа служба след месеци на спорове около функциите й.

От 2011 година 1 525 служители във външнополитическите отдели на ЕК и Европейския съвет ще бъдат преназначени на постоянни длъжности в дипломатическата служба.

Те ще съставляват 61% от състава на новата структура.

Една трета от нея ще бъде запълнена с дипломатически представители от страните членки, които ще са на временни договори за максимум осем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още