IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков иска ДКЕВР да проверява цените на газа за крайните потребители

След като българският премиер и руският вицепремиер се учудиха във вторник на действащите отдавна цени, икономическият министър разпореди проверки

17:16 | 06.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трайков иска ДКЕВР да проверява цените на газа за крайните потребители

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков препоръча на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да направи проверка на цените, по които газоразпределителните дружества продават синьото гориво на крайните потребители у нас.

Изказването на министъра беше направено пред журналисти във вторник, след като по-рано през деня провелите среща помежду си български премиер Бойко Борисов и руски вицепремиер Виктор Зубков изразиха учудване за високите газови цени в България.

Трайков даде за пример средната цена за страната, по която от началото на 2010 Булгаргаз купува газа на границата – 339 долара за хиляда куб. метра. Цената за населението пък е над 500 долара за хиляда куб. метра.

Министърът освен това заяви, че страната ни продължава да поддържа становището си, че трябва да има директен договор между Булгаргаз и Газпромекспорт. Така според Трайков ще бъдат намалени и цените за крайните потребители.

Надценката, с която Булгаргаз продава в страната, е 1,5%, а при газоразпределителните дружества тя е много по-голяма, посочи Трайчо Трайков.

Междувременно от най-голямата газоразпределителна компания Овергаз направиха уточнението, че по време на срещата между Зубков и Борисов е допусната техническа неточност – споменатата цена от 576 долара за хиляда куб. метра, плащана от крайните потребители, е пресметната с ДДС. Другата цена пък, която Булгаргаз плаща на входа на България (339 долара), е без ДДС.

Правилната стойност при сравненията трябва да е 480 долара за хиляда куб. метра за крайните потребители, казват от Овергаз. За Investor.bg от компанията коментираха още, че сега действащите цени са одобрявани от ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 13 години
Търговска тайна ! Лъжат защото видяха че кризата удря още по силно и се отказаха да помпят цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
А досега къде спа, Трайков? Тия цени на газа от месеца ги нищим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
A може ли един въпрос. След като от Русия така смело съобщават на колко ни продават газа, защо не разрешават да публикуваме в медиите договорите ни с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Е кой ако не тея ПАЛЯЧОВЦИ от тая измислена комисия да приберат комисионните и парите ... а за нас дърото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още