IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 юли

08:05 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 юли

МВФ съветва България да прави реформи и да не пипа данъците
в. Сега

Международният валутен фонд съветва правителството да се захване най-сетне с радикална реформа в пенсионната система и администрацията и да запази сегашните нива на данъците. Това става ясно от последния анализ на организацията, изготвен през юни. Препоръката може да се смята за добра оценка за България, защото точно по настояване на МВФ закъсалата Румъния бе принудена да вдигне ДДС на 24%.

Според МВФ управляващите не бива да си правят данъчни експерименти както с вдигане, така и със сваляне на ставки и трябва да търсят бюджетен баланс при засилен контрол и най-вече със стегнати и добре прицелени разходи. В документа се посочва, че на България може да й се наложи да мисли за вдигане на ставки по ДДС и данъци по доходите или печалбата, но само ако не си контролира разходите. Подхвърлена е и идея за евентуално въвеждане в средносрочен план на модерни налози - например "зелен" данък.

Мнозинството отхвърля президентското вето на отпуските
в. Сега

Ветото на президента Георги Първанов върху отпуските, което той наложи вчера, ще бъде отхвърлено от ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция". Това сочи проверка на "Сега" сред депутатите.

Първанов смята, че разпоредбата в Кодекса на труда, която задължава служителите да изчистят натрупаните почивни дни до края на 2011 г., нарушава Конституцията на България и редица международни актове. Тя отнема вече придобити от работниците права. Президентът подчертава, че не е налице нито обявяване на война, нито на друго извънредно събитие, при които се допуска временно ограничаване на тези права. "По този начин последиците на икономическата криза се възлагат неоснователно на икономически най-уязвимите - работниците и служителите и обикновените държавни служители. Те са полагали труд, а се лишават от неизползваната годишна почивка или нейната парична компенсация при прекратяване на трудовото правоотношение", мотивира се Първанов.

Ужилване за €800 млн.
в. Стандарт

БТК отново се оказа в центъра на грандиозна афера. Новият собственик на компанията Ричард Ли иска да отпише дългове за 800 млн. евро към големи щатски и европейски банки и фондове. Парите са отпуснати преди 2 г. при покупката на телекома от американския гигант AIG. Тогава тя взе 1,6 млрд. евро, за да плати БТК на Тор Бьорголфсон. Сега Ричард Ли преговаря с кредиторите, за да отпадне половината задължение. Сред ужилените ще бъдат "Роял банк ъв Скотланд", Дойчебанк, щатски компании, както и американските данъкоплатци. Посолствата в София вече са запознати с проблема, сигнал е изпратен и до правителството заради липсата на защита на инвестициите в България. Банките настояват да заменят дълга със собственост върху БТК. Ричард Ли обаче планира да заличи кредитите, които не са обезпечени.

Разгаря се нов лобистки скандал
в. Новинар

Предложение за поправка в закона за авторското право е на път да породи поредния лобистки скандал у нас, алармираха дружества, носители на авторски права, след спешна среща с представители на Министерството на културата и Министерството на транспорта и информационните технологии. Поводът е проектозакон, изготвен от ведомството на Александър Цветков, за отпадане на текста, който задължава вносителите на копирна техника (ксерокси, дискети, аудио- и видеоносители) да правят годишни отчисления в полза на притежателите на авторски права. Творческите организации са убедени, че зад поправката стоят сериозни бизнес интереси.

Проверка на „Новинар” показа, че в абсолютно всички европейски страни съществува практиката вносителите на копирна техника да компенсират носителите на права за това, че чрез техните продукти се размножават произведенията им. Това е така съгласно задължителна директива на ЕС. Оказва се обаче, че дори в държава като Ямайка и Хаити съществува подобен закон.

Експертиза откри 90 млн. лв. щети за държавата от сделка на НЕК
в. Дневник

Националната електрическа компания (НЕК) е била ощетена с 90 млн. лв. при сделките за износ на електричество с международната компания EFT. Това е установила финансова експертиза, назначена от Софийската градска прокуратура, съобщи говорителят й Маргарита Немска. С договорите чуждата фирма е получила право да продава ток в чужбина вместо държавната компания. Според експертизата НЕК продава ток на EFT на по-ниски цени от тези на вътрешния пазар и с разликата е реализирала печалбата. Разследването се води срещу длъжностни лица от НЕК и е за престъпление по служба - безстопанственост и търговия с влияние. "Няма повдигнати обвинения, разследването е в начална фаза", каза Немска.

Общината дава под наем голям паркинг в центъра
в. Дневник

Столичната община обяви конкурс за отдаване под наем на две нива от подземния паркинг при метростанция стадион "Васил Левски" с общо 180 места. Всяко от нивата се предлага поотделно, като началната конкурсна цена е съответно 6110 лв. и 6155 лв. на месец без ДДС. Крайният срок за подаване на документи е 20 юли. Победителят ще получи паркинга за пет години.

Наемателят ще трябва и да постави за своя сметка осветление и вентилация, уточни главният архитект на София Петър Диков. Първото ниво от паркинга вече е дадено на Българското национално радио (БНР) срещу ангажимент за довършване на строителните работи, напомни Диков. БНР не плаща наем и също има 5-годишен договор.

Лотария и тото остават държавни
в. Стандарт

Традиционната лотария и тотото ще останат държавни. Това предвижда новият закон за хазарта, който е подготвен от Държавната комисия по хазарт. Освен лотария и тото държавата ще може да организира и залози върху резултати на спортни състезания. Традиционната лотария е игра, при която печелившите билети се теглят измежду всички отпечатани хартийки. Томболи ще могат да организират и частни фирми, но при тях печелившите билети се теглят само измежду тези, които са купени от участниците. За хазартни игри ще се считат и тези, при които има залог и са свързани с познаване на факти и събития. При тях печалбата зависи от познаване или даване на верен отговор относно съществуващ факт или случило се събитие. Не се смятат за хазартни игрите с развлекателен или спортен характер, при които се изисква сръчност, знания и умения от участниците и не носят печалби. Такива игри са например минифутбол, билярд, тенис на маса, дартс, боулинг, пейнтбол, спийдбол, минибаскетбол, бридж, табла, игри с развлекателни автомати и други, пише в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още