IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 юли

08:57 | 03.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 юли

Над 900 000 фирми може да останат без регистрация
в. Новинар

Отчита се спад на пререгистрацията на търговците. Тази констатация направи правосъдният министър Маргарита Попова. По думите й броят на търговците, които до началото на следващата година трябва да преминат през пререгистрация, е 937 884. От март до сега това са направили само около 26 000 търговци.

В закона за Търговския регистър срокът, в който едноличните търговци трябваше да направят това, е три години. Въпреки дългото време, което им е било отпуснато, те не са се възползвали. В промените на закона се предвижда от 2011 г. всички нерегистрирани еднолични търговци да прекратят дейността си и да бъдат заличени от търговския регистър.

Спирането на жп търг за 400 млн. лв. се обжалва
в. Сега

Прекратяването на търга за ремонт на жп линията Пловдив - Бургас е обжалвано преди дни от двамата кандидати, които щяха да го спечелят, стана ясно вчера. На 28 юни двата консорциума, които единствени бяха допуснати до разглеждане на ценовите оферти, са подали жалби в КЗК срещу спирането на процедурата.

Кандидати за тази поръчка на стойност около 400 млн. лв. бяха още няколко фирми от Западна Европа, но нито една от тях не бе допусната до финалния кръг. Заради оплакване на някоя от тях в Брюксел ЕК съобщи, че започва проверка на случая, тъй като проектът се финансира по оперативна програма "Транспорт". Тогава търгът бе прекратен, а шефката на тръжната комисия Десислава Георгиева бе уволнена.

Столичната община започва да строи кръстовища на две нива
в. Сега

Столичната община ще започне да строи кръстовища на две нива за отпушване на трафика в края на тази година. Това обяви днес кметът Йорданка Фандъкова на дискусия за транспортния модел на София.

бщината има намерение да направи на две нива кръстовищата при Лъвов Мост, на бул. "Ив. Ев. Гешов" и бул. "Георги Софийски", при Бакърената фабрика, при бившата телевизионна кула и при булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров".

Предвиден е и ремонт на Петте кьошета, като там вероятно само трамваят ще бъде качен на по-високо ниво, каза главният архитект на София Петър Диков.

Собствениците на големите апартаменти ще решават за парното
в. Дневник

Собствениците на две трети от квадратурата на всяка сграда ще взимат решение за това дали в блока да има парно или не. Това е част от поправките в променения закон за енергетиката, който депутатите приеха в края на седмицата на второ четене. Нормативният документ ще влезе в сила след като бъде обнародван в Държавен вестник. Досега решение за това да има или не парно взимаха две трети от живущите в сградата.

Топломерите вече ще може да бъдат собственост както на потребителите, така и взети под наем или на изплащане от топлинните счетоводители. Самите топлинни счетоводители също ще се избират от собствениците на две трети от квадратурата на блока.

Глоба за организаторката на екскурзията в Охрид
в. Новинар

С глоба от 1000 до 5000 лв. може да се размине Боряна Георгиева, която организира екскурзията в Охрид. При нея миналата година се удавиха 15 българи. Повдигнатото й обвинение е за външнотърговска туроператорска дейност без лиценз. На Георгиева да бъде наложено административно наказание "глоба", предложи наблюдаващият прокурор в районния съд в Димитровград Атанас Палхлутев.

В Италия изядоха 100 т. наши охлюви
в. Стандарт

Италианци и французи са изяли над 100 тона охлюви българско производство само през миналата година. Очаква се износът през 2010 г. да е още по-голям заради големия интерес за създаване на ферми за охлюви. Това съобщи Николай Лазаров, собственик на сайт за отглеждане на ценните животинки.

Килограм охлюви от ферма се изкупуват за 4-5 лв. у нас. Цената им в Западна Европа обаче е поне двойна. Така инвестицията във ферма за охлюви от декар - декар и половина се изплаща още с първата реколта от мекотелите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още