IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново обмисля да купи употребявани изтребители от САЩ

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г.

09:50 | 02.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
България отново обмисля да купи употребявани изтребители от САЩ

България отново обмисля да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16. Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, пише изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване. Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29. Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 14 години
Сега ще се разбере има ли двоен стандарт при търговските преговори - с Русия и със САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Kapsi
преди 14 години
Поредната тъпотия, ще купуваме F16 втора употреба въпреки че Швеция ни предлага на същата цена чисто нови Gripen!? Явно пак се заформя голяма далавера за наша сметка разбирасе и тия са същите търгаши като предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
2105
преди 14 години
жалко и тъжно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 14 години
Нали нямаше пари, бе Бойко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още