IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 юли

08:23 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 юли

Край Дунав и Струма се стягат за печалби

в. Новинар

Нашенците от Северна и Южна България и най-вече тези в пограничните райони се стягат за печалба това лято. Новината дойде като гръм от ясно небе, след като две от съседките ни - Гърция и Румъния, драстично повишиха ДДС-то си, а оттам и цените си. Въпреки недоволството на синдикати и неправителствени организации двете правителства предприеха тежката за страните им антикризисна мярка, която влиза в сила от 1 юли. Новината за скачането на цените в двете ни съседни страни обаче развинти мозъците на българските бизнесмени.

Енергийните фирми ще си плащат проверките

в. Сега

Енергийните дружества ще поемат разходите за извънредните одити, които им прави ДКЕВР. Тази поправка в енергийния закон мина вчера през парламента на второ четене с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция". Същевременно потребителите на парно получиха възможността да взимат под наем индивидуалните си топломери, вместо да ги плащат, и бе решено, че занапред не 2/3 от обитателите на един вход ще взимат решенията за присъединяване към топлофикацията, а собствениците на 2/3 от обитаемата площ.

Бизнесът предлага пътища за строеж

в. Стандарт

Строителните компании имат един месец, в който могат да предложат на регионалното ведомство изграждането на кои шосета да влезе в Стратегията 2020 за пътния сектор. Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет към регионалния министър Росен Плевнелиев, което се проведе в сряда. Предложенията на бранша ще са за строителство, поддръжка и финансиране на пътища първи клас и такива с транснационално значение. Договорите за ремонт и зимно почистване на шосета вече ще се сключват за срок от 4 години, обяви по време на заседанието членът на УС на пътната агенция Лазар Лазаров. Контрактите обаче няма да имат крайна цена за поддръжката, а всяка дейност ще има собствена тарифа.

Обмисля се увеличение на таксите по съдебните дела

в. Дневник

Министерството на правосъдието обмисля вдигането на съдебните такси, научи "Дневник" от източници във Висшия съдебен съвет (ВСС). Информацията беше потвърдена от ведомството на Маргарита Попова, като оттам заявиха за "Дневник", че разговорите по темата тепърва започват и няма конкретни идеи кои такси ще бъдат променени и с колко.

Шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев даде пример с таксите по административни дела. Те са 10 лв. за граждани и 50 лв. за фирми. Според него не е логично, за да оспори данъчно задължение за стотици хиляди левове, една фирма да плаща само 50 лв.

Дянков ще отговаря пред депутатите за спирането на "Бургас - Александруполис"

в. Дневник

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще отговаря пред депутатите за стопирането на проекта "Бургас - Александруполис". Въпросът е зададен от депутата от БСП и бивш строителен министър Асен Гагаузов.

Въпросът е зададен към финансовия министър, защото през март именно той пое координацията и надзора по българското участие в "Бургас - Александруполис". Преди това това ставаше от "Техноекспортстрой" - дружество към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Спирането на търговията с емисии осуети въглеродни сделки на две фирми

в. Дневник

Две от фирмите, включени в европейската схема за търговия с емисии и националния регистър на транзакциите на квоти, не са успели навреме да извършат продажба на разрешителни. "Топлофикация - Перник" и "Радомир Метал Индъстрийс" са подали заявки за транзакции ден, след като комитетът на ООН за прилагането на Протокола от Киото и търговията с разрешителни за емисии отне акредитацията на България за търговията. Причина за недоразумението е закъснението, с което държавата е била уведомена за окончателното решение на органа на Обединените нации, заявиха от ИАОС. Регистърът беше блокиран в понеделник, веднага след произнасянето на комитета.

Люба Кулезич и още шестима са кандидатите за шеф на БНТ

в. Новинар

Седмина ще се борят за шефското място в БНТ, съобщиха от СЕМ. Документи в регулатора са подали "вечният кандидат" за поста Радослав Главчев, кинокритикът и журналист Люба Кулезич, медийният експерт Светлана Божилова, бившият директор на БНТ Александър Бешков, юристът на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков, преподавателката в Частен професионален колеж по визуални изкуства Емилия Стоева и настоящата шефка на новините в БНТ Вяра Анкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още