IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юни

08:05 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 юни

БСП и СДС обвиниха ГЕРБ в лобизъм

в. Новинар

БСП и СДС обвиниха ГЕРБ в прокарване на лобистки промени в закони за земеделските земи. Според ръководствата на двете партии промените в два закона - за собствеността и ползването на земеделските земи и за опазването на земеделските земи, обслужват едрите арендатори и близки до управляващите фирми. По думите на червения лидер Сергей Станишев измененията принуждавали собствениците да продават на безценица земята си на големите арендатори и това щяло до доведе до монопол на собствеността.

"Булгаргаз" умува дали да обжалва новата цена на газа

в. Дневник

Държавната компания "Булгаргаз" обмисля възможността да обжалва поскъпването на природния газ от 1 юли, съобщи изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов пред Би Ти Ви. От компанията смятат, че увеличението от 24.63% е недостатъчно, за да може дружеството да покрива задълженията си към доставчиците си.

Преди седмица Гогов прогнозира, че ако "Булгаргаз" не получи исканото поскъпване от 28.9%, към края на лятото няма да може да плаща на Русия.

ЧЕЗ: Истинският скок на тока само се отлага

в. Сега

Поскъпването на тока едва с 2% от 1 юли бе посрещнато на нож от електроразпределителните предприятия. ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН предупредиха вчера, че задържането на цената сега ще струва скъпо в бъдеще. "Ние ще оцелеем, защото сме голяма компания, но цената на това задържане на цените сега ще се плати по-скъпо утре", отсече регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера.

Компанията е категорична, че увеличението на цената на тока е незадоволително, и твърдят, че така на практика ще се ощетят потребителите, тъй като компанията ще свие инвестициите си за подобряване на мрежата.

Българите с най-много пропуски в познанията си за пенсионно и социално осигуряване

в. Дневник

Пенсионното и социалното осигуряване са една от основните области, в които хората имат най-слаби познания и са най-малко грамотни. Това показва международно проучване по проетка FINALIST (Financial literacy stimulation), представено от Марио Каменов, директор на Центъра за продължаващо обучение към Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ) в София по време на конференция, организирана от Комисията за финансов надзор.

Освен отчетените пропуски във финансовата грамотност на потребителите изследването отчита и пропуски в обема и качеството на предоставяната от финансовите институции информация за предлаганите от тях продукти и услуги.

Данъчни държат сметки на търговци

в. Стандарт

Данъчни държат банковите сметки на длъжници. Все по-често вместо да вземат всичките пари на длъжниците, данъчните прибягват до разрешения за неотложни плащания. При тях търговецът има възможност да използва част от приходите си, за да плаща заплати, ток, да купува стоки и да покрива други неотложни плащания. В същото време данъчните взимат 15% от приходите на фирмата за покриване на дълговете й. 261 разрешения за неотложни плащания са издали от НАП София през първото тримесечие на годината. Така столичната дирекция е събрала над 4 млн. лв. дългове.

Започва ново разпределяне на бизнеса с чистенето на София

в. Дневник

Бизнесът с чистеното на София, в който общината влага годишно поне 60 млн. лв., от септември ще бъде преразпределен. В следващите четири години боклукът в 24-те района на града ще се събира от най-много седем фирми.

Сега парите се разпределят между 11 дружества. Компанията "Титан-АС" ще си върне "монопола", който държеше до май. Оттогава най-голям дял в чистенето има "Заубермахер", която работи в осем района. Сега "Титан-АС" има шест района при осем допреди два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още