IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 юни

08:05 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 юни

Комисията за потребителите с иск срещу Уникредит Булбанк
в. Дневник

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще заведе колективен иск срещу Уникредит Булбанк заради вдигане на лихвите по някои кредити по вече сключени договори. Това съобщиха от ведомството. Решението на КЗП е в резултат на жалби срещу "Уникредит" от техни клиенти.

"Целта на колективния иск е да се обявят за нищожни някои от клаузите, които са във вреда на интересите на потребителя", заяви Огнян Варадинов, член на КЗП. Става въпрос за договори, в които не е предвидена възможността при значително увеличение на лихвите клиентът да се откаже от него или такива, в които има твърде големи неустойки при отказ, поясни той. "Няма клаузи в договорите за кредит, които да противоречат на закона", коментираха от Уникредит Булбанк и допълниха: "Окончателната преценка е на съда, а там банката ще докаже, че обвиненията са неоснователни."

Цачева: Некоректните договори да бъдат обявявани за нищожни, а не задължително да се плащат
в. Дневник

При наличие на некоректни договори, сключени в нарушение на българското законодателство, а също така и на европейското, да се пристъпи към тяхното анулиране, обявяването им за нищожни, а не винаги да се търсят пари за покриването им. Тази препоръка отправи вчера председателят на парламента Цецка Цачева към общините, а и към министерствата във връзка с неразплатените договори.

Оплакваме се от наследени лоши договори, които са с явни нарушения, а вървим все към най-лесния вариант - да търсим пари да ги платим, заяви Цачева по време на дискусия с представители на бизнеса и общините за мерките за преодоляване на кризата. По същото време в София се провеждаше първата от поредица срещи между правителството и представители на чужди компании с цел да бъдат стимулирани да продължат да инвестират у нас.

Душът и токът с най-голям скок
в. Стандарт

Най-голям удар по джоба на софиянци ще нанесат новите цени на топлата вода и токът от 1 юли. От 0 до 18% поскъпва от 1 юли парното в различните градове заради скока на газа с 24,63%, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но увеличението е най-голямо в София - с 18,6%. Най-малко е в Бургас и Плевен, където абонатите ще плащат съответно с 0,03 и 0,17% по-високи сметки. Средно в страната цените на топлата вода се вдигат с 11,68%. Поскъпването в Пловдив е 13,3%, в Русе 15,89%, във Враца 15,92%, във Варна 6,44%, във Велико Търново 9,67%. Шефът на регулатора Ангел Семерджиев уточни, че цените в Сливен и Перник ще се вдигнат съответно с около 12 и около 13%, но точните цифри все още не са известни, защото трябва да се направят няколко допълнителни сметки.

Данъчен Биг брадър и на стоковите тържища
в. Новинар

Осемте най-големи тържища у нас за селскостопанска продукция вече се наблюдават денонощно от инспектори от Националната агенция по приходите, съобщиха от ведомството. Данъчни служители съвместно с МВР ще проверяват всеки камион, който влиза или излиза на територията на борсите. За целта на входа и на изхода на тържищата ще има временни контролнопропускателни пунктове, където ще се следи за контрабанден внос и необявяване на продажби.

Ограничението в цените на такситата се отлага
в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) осуети опита на транспортното министерство да сложи таван на цените на такситата. Обещаваното вече от година ограничение, което предстои да бъде внесено като поправка в Закона за автомобилните превози, е нарушение на свободната конкуренция и предпоставка за картел, се казва в становище на КЗК. "Налагането на максимален размер на цената на таксиметровите услуги е от естество да доведе до мълчаливо съгласуване на всички участници на пазара за прилагане на цена, която е много близка или съвпадаща по размер с пределната", пише в решението на комисията. Освен това според комисията това би отнело стимула на превозвачите да подобряват качеството и да разнообразяват услугите.

София свива градския транспорт заради кризата
в. Сега

Столична община ще прегледа всяка линия на градския транспорт, за да оптимизира разходите на транспортните дружества, съобщи вчера председателят на СОС Андрей Иванов. В момента дейността на фирмите надвишава средствата, гласувани в бюджета за тази година. Заради хроничния недостиг от миналото лято градският транспорт на София се движи по разреден летен режим, включително и през зимата.

Сега вероятно ненатоварените линии на автобусите ще бъдат оптимизирани още. По натоварените пък ще бъдат добавени автобуси, но е възможно извън пиковите часове и те да бъдат допълнително разредени. Възможно е да се обединят някои автобусни линии, каза още Андрей Иванов. Той увери, че няма да се стигне до закриване на линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още