IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат: Храната в България най-евтина, данъците – най-ниски

Данните на статистиката обаче показват и че доходите ни също са в дъното на европейската класация

17:12 | 28.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Евростат: Храната в България най-евтина, данъците – най-ниски

Данъците върху личните доходи и дейността на компаниите в Европейския съюз са най-ниски в България, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

От службата оповестиха данните от проучване за данъчното облагане в страните от общността, в което се посочва, че между 2000 и 2010 г. у нас тези налози са спаднали от 40 до 10%, а в Румъния – от 40 на сто до 16 на сто.

В същото време данъчното облагане е най-високо в Швеция – 56,4 на сто, Белгия – 53,7 на сто, и Холандия – 52 на сто.

Почти половината приходи от данъци в ЕС – 49,9%, идват от облагане на работната сила. Следват данъците върху потреблението и капитала.

През 2008 г. данъчното бреме е спаднало до 39,3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС при 40,4 на сто през 2007 г.

Като цяло обаче облагането с данъци в общността остава доста високо и е с около една трета по-високо от това в САЩ и Япония.

Освен първенец по данъци, страната ни е и с най-евтини храни, става ясно от проучването на Евростат.

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки сред страните от ЕС са най ниски в България – с 32 на сто по ниски от средните за съюза, а са най-високи в Дания – с 39 на сто над средните.

След Дания най-скъпо е прехранването в Ирландия – 29 на сто над средното в ЕС, Финландия – 20 на сто, и Люксембург – 17 на сто.

Най-евтините хранителни продукти след България са в Румъния – 34 на сто под средните, и в Полша – 36 на сто.

Цените на алкохола и цигарите у нас също са на едни от най-ниските в съюза. Цената на алкохолните напитки в България е 77 на сто от средното за ЕС ниво, а на тютюневите изделия – 46%.

Трябва да се има предвид обаче и че страната ни е в дъното на още една европейска класация – тази по размер на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 14 години
?????А каква е покупателната способност на средностатистически Германец, Испанец, италианец ирландец, австриец - ?????А на наш *** - ?????Заплата на *** и на Юрген или Майкъл ????Къде си бе НСИ - Национален статистически ИЗМАМНИК.Колко струват 100 кг.месо в др. страни и в наш ***.Къде по света работещите в частния сектор издържат ПОЛИЦАИ, ЧИНОВНИЦИ и др. държ. слежбогонци като им заплаща всички осигуровки и ДОРИ получават и допълнителни дни за отпуск (ЗАЩОТО много работят) и като бонус всички се пенсионират на 67 сега след като се гласува изменението а в НАША МИЛИЦИЯ се пенсионират на 45 г. ГРУБО 67-45=22 + 20 ЗАПЛАТИ НАКРАТКО Законодателна власт - СЛАБ - 2Съдебна власт - Никаква т.е. ЛИПСВА (Спомнете си делото Борилски) делото на разни богопомазани (СТАВИНСКИ) решавани с ДВОЕН аршин.ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт - ПЪРВИТЕ ДВЕ работят СЛАБООО и от там изпълнителната власт се мота като ДИВ ПЕТЕЛ в КОПРИВАТА :-)))И ето виждаме всекидневно- измамниците, телефонистите, .....А з
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 14 години
Моите уважения, ама ЕВРОСТАТ да имат да вземат. Храната въобще не е най-евтина, може да се дадат много примери. По-скоро нашият Национално статистически институт пак са се омазалаи (ЕВРОСТАТ взема данни от НСИ). Супер смешно звучи, че за безалкохолните напитки сме с 32% под средните - да неби да сравняват Кока кола с Дерби или някое квартално производство напитка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 14 години
Относно данъците пък, Люксембург ряпа да яде ;) Или те не са ЕС ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 14 години
Надявах се поне вие да не я препечатате тази глупост - "Освен първенец по данъци, страната ни е и с най-евтини храни" В Гърция кило агнешко - 4.5 Евро, кило пържоли (врат) 2.5 Евро. По-евтина е храната още в Чехия, Испания, Германия сигурно има и още. За качеството пък да не говорим. Ако в статистиката е влизало млякото по 9 стотинки, може. Или кренвирши от "месо" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още