IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 2,8% от мениджърите смятат за „много добро“ състоянието на фирмата си

Общо 86% очакват спад на оборотите през тази година, над 90% са против вдигане на ДДС

14:51 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Едва 2,8% от мениджърите смятат за „много добро“ състоянието на фирмата си

Като „много добро“ определят състоянието на своята фирма едва 2,8% от мениджърите у нас. Това показват резултатите от съвместно изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) и Българската стопанска камара (БСК), проведено в периода 14 май – 15 юни 2010 г. Анкетирани са ръководители от 580 компании от цялата страна.

Като „добро“ описват състоянието на фирмата си 21,2% от мениджърите, „задоволително“ е то за 42,8%, „лошо“ - за 25,4 на сто, а „много лошо“ - за 7,8 на сто.

Делът на същите анкетирани, които считат, че компанията им преди една година е била в много добро състояние, е 16,3 на сто.

68% казват, че оборотът им е намалял през миналата година, а спад за 2010 очакват още по-голям дял – 86%.

В същото време се отчита лек спад в дела на компаниите, които страдат от големи забавяния на дължими плащания – от 54% за 2009 до 51% за 2010 г.

През миналата година 38% са замразили заплатите на своите служители, а през тази делът на запитаните, които дават този отговор, е 54 на сто. Общо 40 на сто от фирмите, участвали в проучването, са прибегнали до съкращения на персонала през 2010 г.

Запитани за това кои идеи на властта за справяне с кризата одобряват най-много, преобладаващата част от мениджърите посочват „държавните служители сами да плащат личните си осигурителни вноски“. На второ място по одобрение е ускоряването на старта на електронното правителство, на трето и четвърто - „въвеждане на минимални осигурителни прагове за самоосигуряващите се“ и „увеличаване размера на осигурителните вноски за служителите с право на ранно пенсиониране“.

Най-неодобряваната идея пък, с 93% от гласовете, е евентуалното увеличаване на ДДС. Увеличаване на възрастта за пенсиониране също се сблъсква с огромно неодобрение (81%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още