IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови нарушения на трудовото законодателство по морето

Данъчните нарушения обаче са намалели значително за година

14:21 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Масови нарушения на трудовото законодателство по морето

Трудовите правоотношения по Черноморието се прикриват със сключване на граждански договори, показаха резултатите от първата съвместна проверка на Националната агенция за приходите (НАП) и Главна инспекция по труда (ГИТ), проведена в комплекс „Слънчев бряг” на 27 юни.

В проверените от трудовите инспектори пет търговски обекта е установено, че всеки четвърти работник или няма писмен договор, или работи по граждански, се посочва в съобщението на НАП.

В преобладаващата част от случаите служителите се осигуряват на половината от минималния осигурителен доход, като формално е договорено, че работят на половин работен ден.

От друга страна инспекторите на НАП отчитат значително подобряване на данъчната дисциплина. По време на съвместната проверка не са открити данъчни нарушения или укрити обороти.

От НАП Бургас припомнят, че през миналата година, когато в най-големите търговски обекти в „Слънчев бряг” постоянно имаше дежурни екипи от данъчни инспектори, оборотите се увеличиха до над 10 пъти. При тазгодишните контролни действия обаче не са констатирани нередности.

От 15 юни започнаха съвместни проверки на приходното ведомство с Комисията за защита на потребителите и МВР, припомнят от агенцията. Туристическият поток се следи още от летище Бургас, където броят на пристигащите туристи се наблюдава денонощно от данъчни инспектори.

Контролът продължава в транспортните фирми, които превозват туристите до хотелите, и продължава в местата за настаняване. Очакванията на НАП са, че новият модел на съвместни проверки ще увеличи в пъти декларирания оборот и приходите от туристическа такса.

Съвместните проверки на НАП и ГИТ ще продължат до края на активния туристически сезон по цялото Черноморско крайбрежие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още