IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужденците се завръщат в България

Почиващи у нас чуждестранни граждани се увеличават с 21,5% през май на годишна база

13:00 | 28.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чужденците се завръщат в България

Чужденците, посетили страната ни с цел почивка и екскурзия през май, са се увеличили с 21,5 на сто на годишна база, показват редовните статистически данни на НСИ. Техният брой е 254 264.

Общият брой на чуждестранните посещения, който включва още транзитни преминавания, „други цели“, служебни пътувания и „гостуване“, расте с 6,2 на сто за месеца спрямо най 2009 г. и достига 593 хил.

Освен посещенията с цел почивка и екскурзия, се увеличават и транзитните преминавания. Те нарастват с 6,6 на сто. Увеличение има и в графата посещение с „други“ цели – 5,4 на сто.

На обратния полюс обаче са посещенията със служебна цел, които намаляват с 18,2 на сто на годишна база. Гостуванията пък са се свили с 12,7 на сто, показват данните.

Посетилите страната ни с цел почивка или екскурзия съставляват цели 42,9 на сто от всички чужденци, дошли през май в България. Дял от 28,4 на сто имат транзитно преминаващите, а посещенията със служебна цел са 16,9 на сто от всички визити.

Най-голям ръст на посещенията от страни-членки на Европейския съюз има от граждани на Румъния и Австрия – съответно с 22,4 и 16,6 на сто. Най-силно са намалели посещенията от Швеция – с цели 39,5 на сто, както и от Финландия – с 36,3 на сто.

От европейските страни, които не попадат в ЕС, се отчита ръст на посещенията от руски граждани с цели 65,8 на сто. Увеличението при сърбите и македонците пък е съответно 51,4 и 30,7 на сто.

Като цяло посещенията на европейски граждани от страни извън ЕС се увеличават с 23,2 на сто, докато посещенията на жители на ЕС у нас нарастват с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 14 години
Добре са ни дошли. Дано са подобни данните и за юни, юли и август. Надяваме се и на ръст на почиващите германци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още