IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2 млрд. евро преки чужди инвестиции за 2010

Вложенията в проекти за ВЕИ ще "спасят" инвестиционната картина за тази година

12:10 | 28.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
До 2 млрд. евро преки чужди инвестиции за 2010

Преките чужди инвестиции (ПЧИ) в България за тази година се очаква да са около 2 млрд. евро, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов по време на форум в София с участието с представители на бизнеса. 

Според изследване на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представено на форума, преките чуждестранни инвестиции се предвижда да бъдат 1,85 млрд. евро. Прогнозата на конфедерацията за 2011 г. е за инвестиции от 3 млрд. евро.

За миналата година ПЧИ паднаха с над 40% до 3 млрд. евро.

По думите на Петър Андонов от КРИБ инвестициите във фотоволтаични централи през 2010 г. ще са за 500 млн. евро, а през 2011 те ще скочат до 1 млрд. евро. Вложенията в проекти за енергия от вятър пък през тази година ще бъдат за 200 до 300 млн. евро, а през следващата – за 700 млн. евро.

В добивния сектор се очакват инвестиции от 400 млн. евро за 2010 и за 500 млн. евро за 2011 г.

Слабо развитата инфраструктура, тромавата администрация, липсата на контрол върху структурите на местната власт, както и замразеното банково кредитиране, са основните пречки пред инвеститорите, са заключенията на изследването представено от КРИБ.

Двата основни фактора, които влияят при избора на инвестиционна дестинация, са евтината работна ръка и наличието на ресурси. При нас и двата фактора не са силно застъпени, смята икономическият министър Трайчо Трайков. От изказването му по време на събитието стана ясно, че за да компенсираме недобрите си позиции, ще трябва да залагаме на капиталови предпоставки и иновации.

В тази връзка министърът посочи, че стратегията на правителството предвижда разходите за изследване и развитие да нараснат от 0,3% от БВП за 2010 г. до 2% от БВП до 2020 г. Това ще се постигне чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите, както и чрез създаване на фондове за рисково финансиране в областта на иновациите, добави той.

Според Трайков приоритетните области за инвестиции са секторът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), здравеопазването и високите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 14 години
Ако са в проекти като русловите ВЕЦ по река Искър не мисля, че ще е лошо. Все пак повечето вятърни и фотоволтаични проекти в момента се блокират от МОСВ и само ВЕЦ вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 14 години
Това хич не е радостна новина. Тези "инвестиции" след това всички ще ги изплащаме с доста по-скъп ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 14 години
...или пък основната причина за тези ПЧИ е гарантирано високата изкупна цена на енергията и субсидиите от бюджета и ЕС за изграждането на иначе нерентабилни енергийни мощности. И каква е разликата с инвестициите в хотели като конкурентноспособността на БГ икономиката страда заради тази държавна 'политика'?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още