IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 юни

08:40 | 26.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 юни

Премиерът успокои, че няма да вдига данъците
в. Сега

Данъците няма да бъдат увеличавани, а пенсиите и заплатите - намалявани. Това обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна вчера. Той бе предизвикан от декларация на БСП, прочетена преди парламентарния контрол от червения лидер Сергей Станишев. Станишев заяви, че с актуализацията на бюджета правителството на ГЕРБ признава провала на политиката си. По думите му целта на предстоящите промени в закона за държавния бюджет е да се узакони харченето на наследството на предишното правителство и да се изяде фискалният резерв. Той предупреди, че страната ни може да загуби стотици работни места, ако замрази важните енергийни проекти. "Има ли правителството план какво ще прави след актуализацията", попита соцлидерът.

$800 млн. загуби от договора на Овчаров
в. Стандарт

Между 700 и 800 млн. долара е загубила България при доставките на газ за последните четири години. Причината е абсолютно ненужната промяна, която е направил тогавашният министър на енергетиката Румен Овчаров. Преди промяната договорът е бил абсолютно валиден и добър за страната ни и е важал още 5 години след 2006 г. Това стана ясно от думите на Трайчо Трайков по Нова тв. Ако не е била направена поправката от Овчаров, в момента щяхме да получаваме поне с 30% по-евтин газ, а също така цената му щеше да е предвидима и промяната й във времето щеше да е в доста по-малки граници, смята Трайков. Също така в договорът от 2006 г. има изрична клауза, която забранява оповестяването му в публичното пространство без съгласието на руската страна. В директния договор, за който в момента България преговаря, правителството цели такава клауза да няма и всичко да бъде прозрачно, заяви Трайков.

Доживотен ТЕЛК за пенсионерите
в. Новинар

Пенсионерите вече няма да посещават ТЕЛК всяка година, а ще получават медицинска експертиза, която ще важи до края на живота им. Това се предвижда с промяна в Наредбата за медицинската експертиза на здравното министерство се предвижда, съобщи директорът на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) д-р Кънчо Райчев. Експертизата ще се прави на базата на документацията, която се намира при личните лекари и специалистите, които лекуват възрастните хора, а не както досега на базата на изследвания.

Ще бъдат създадени и детски комисии, които да определят степента на увреждане при децата. Очаква се в началото да се открият 7-8 детски комисии в лечебни заведения в цялата страна. В тях ще могат да се преглеждат деца до 16 години.

С изменението в наредбата се променя и необходимият стаж за лекарите, които искат да работят в ТЕЛК или НЕЛК. Той беше намален от 10 на 5 години. Целта е да могат повече медици да се трудят в комисиите, включително и млади хора с малък стаж.

Интернет във влака до морето
в. Стандарт

Безплатно ще сърфираме в интернет, докато пътуваме с влака до морето. "Интернет на релси" в няколко бързи влака ще пуснат Българските държавни железници (БДЖ) през юли, каза министърът на транспорта Александър Цветков. Новата придобивка за пътниците е част от програмата със 100 мерки за финансово стабилизиране на железниците. Вероятно първи в мрежата ще бъдат включени скоростните уикенд влакове "Бургас" и "Варна", които пътуват от месец до морето и цената на жп билета е с 30% по-ниска, отколкото на другите ускорени бързи влакове по маршрута. Спалните влакове вече са почти запълнени за летния сезон.

Частното здравно осигуряване е привлякло близо 20 млн. премии до април
в. Дневник

Пазарът на доброволно здравно осигуряване продължава да отбелязва ръст и през април, показват данните на Комисията за финансов надзор. Премиите в сектора към края на април са достигнали 19.23 млн. лв., с 11% ръст спрямо същия период на миналата година. Изплащаните обезщетения са нараснали с 13% до 7.74 млн. лв.

Най-висок дял от пазара заемат "Други здравноосигурителни пакети" с около една трета от всички събрани премии и осигуровките за извънболнична помощ – 23 на сто от пазара. Броят на осигурените за частни здравни услуги се е увеличил значително за година – от 191 567 на 352 423 души, но причината е в различният начин, по който КФН е започнала да ги отчита в средата на миналата година, поясниха още преди месец представители на бранша.

На практика 190 хил. души е броят на хората, които в момента имат здравна осигуровка в частен фонд. Някои от тях може да се осигуряват за повече от един пакет. Допреди около година надзорът е броил осигурените с няколко пакета като отделни договори.

Депутати решиха - шефът на ДКЕВР също ще може да бъде сменен
в. Дневник

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев също ще може да бъде сменен, когато влязат в сила новите поправки в закона за енергетиката. Това решиха на извънредно заседание депутати от икономическата комисия към парламента в петък. Два дни по-рано същите депутати взеха решение да бъдат сменени само членовете на комисията и зам. председателите, но не й шефът й.

"Промените се наложиха заради становище на правната комисия, че трябва да бъдат уеднаквени практиките спрямо независимите комисии", каза пред "Дневник" депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Подобни смени депутатите вече гласуваха и за Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията.

Първите промени в държавният регулатор бяха въведени от Министерският съвет в сряда. Тогава кабинетът освободи Кирил Козаров като член на ДКЕВР, тъй като мандата му изтича на 26 юни и назначи на негово място Цветанка Андреева.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още