IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В НОИ чакат дефицит до 190 млн. лв. в края на годината

Шефката на осигурителния институт успокоява, че изплащането на пенсиите не е застрашено

11:31 | 25.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
В НОИ чакат дефицит до 190 млн. лв. в края на годината

Събираемостта на приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) не е добра и до края на годината дефицитът вероятно ще достигне 170-190 милиона лева. Това прогнозира управителят на институцията Христина Митрева по време на провеждана днес във Варна кръгла маса по проблемите на пенсионната реформа с участието на представители на синдикатите, на браншови организации и обществени институции.

По думите на Митрева проблемът е, че този недостиг ще натовари допълнително републиканския бюджет.

Същевременно тя успокои, че няма опасност да се стигне до неизплащане на пенсии, тъй като държавата е длъжна да покрива тези разходи.

В момента НОИ няма превишение на разходите, уточни Христина Митрева, цитирана от БТА.

Управителят на НОИ коментира, че до края на годината ще стане ясно как ще се осъществява индексацията на пенсиите за 2011 г. Преди дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че през 2011 г. ще има повишение на пенсиите, без да уточнява с колко и от кога.

Сега управителят на НОИ коментира, че към края на 2010 г. ще има повече информация за размера на инфлацията и на средния осигурителен доход. Митрева допълни, че за пръв път при индексацията на пенсиите ще се взема предвид и показателят за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 14 години
Митрева отдавна е за пенсия. А Тотю Младенов е за регистрация като безработен в бюрото по труда. Аман от *** синдикалисти. Трябва да се премахне разходопокривната система и да се премине към лични пенсионни вноски. И всякакви ангажименти на държавата отпадат - всеки ще си решава сам колко да внася и кога да се пенсионира. Ама тогава няма да има нужда от НОИ и Митрева. Много по-малко пари ще минават през бюрокрацията и ще има по-малко за крадене. И по тази причина никога няма да се направи каквото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още