IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни изпрати второ предупреждение за обжалването на обществени поръчки

Предупреждения получиха и Кипър, Латвия, Португалия и Словения

14:35 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни изпрати второ предупреждение за обжалването на обществени поръчки

Европейската комисия изпрати второ предупреждение до България – т.нар. мотивирано становище, защото страната ни не е транспонирала напълно в националното законодателство европейската директива за обжалване при обществените поръчки, съобщиха от комисията.

Предупреждения получиха и Кипър, Латвия, Португалия и Словения. Срокът за съгласуване на законодателството с директивата беше 20 декември 2009 г.

Директивата има за цел да подобри националните процедури за преразглеждане на обществените поръчки и по този начин да засили борбата с нелегално възложените поръчки. В нея се предвижда задължителен период на изчакване от най-малко 10 дни между възлагането на поръчката и действителното подписване на договора, който ще даде разумен срок на всички участници в търга да обжалват решението за възлагане.

Освен това с директивата се търсят начини за борба срещу неправомерното пряко възлагане на обществени поръчки, което представлява най-сериозното нарушение на законодателството на ЕС, свързано с възлагането на поръчки.

По силата на директивата националните съдилища могат да анулират договори за поръчки, възложени неправомерно, без прозрачност и без предварителна конкурентна тръжна процедура.

Непълното прилагане на директивата означава, че някои европейски компании са лишени от правата си, когато участват в търгове за обществени поръчки в посочените държави-членки. Ако до два месеца петте държави не изпратят задоволителни отговори на съответното мотивирано становище, комисията може да отнесе делата до Съда на Европейския съюз.

По-рано днес българските депутати приеха някои промени в Закона за обществените поръчки, като според едно от нововъведенията ще се налагат глоби, ако възложителят е сключил договор, без да спази периода на изчакване или суспензивния ефект при подадена жалба, дори и жалбата да е неоснователна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още