IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществените поръчки вече може да се възлагат за срок до 5 години

По изключение срокът може да бъде до 10 години при услугите за предоставяне на банкови кредити за финансирането на инвестиционни проекти или на проекти по европрограми

13:24 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обществените поръчки вече може да се възлагат за срок до 5 години

Обществени поръчки за услуги ще се възлагат за срок до 5 години. Това решиха народните представители при приемане на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки.

По изключение срокът може да бъде определен до 10 години при услугите за предоставяне на банкови кредити за финансирането на инвестиционни проекти или на проекти и програми на Европейския съюз. Възложителят има задължение да посочи мотивите за това увеличение на срока в решението за откриване на процедура или обявлението за обществена поръчка.

Досега срокът за възлагане на обществени поръчки за услуги беше до 4 години. По изключение срокът можеше да бъде определен на 5 години, като възложителят посочва мотивите за това в решението за откриване на процедура или обявлението за обществена поръчка. Вносителите от Министерски съвет предлагаха тези срокове изобщо да отпаднат.

Депутатите решиха още процедурите по закона да не се прилагат за обществени поръчки за строителство, доставки и услуги, възлагани на органи или структури на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Парламентът реши още Агенцията по обществени поръчки да участва в осъществявания от управляващите органи на съответните програми предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове за доставка или услуга на стойност, равна или по-висока от 1 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще налага имуществена санкция в размер 10 на сто от стойността на договора, когато той е сключен след допуснато предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител, но при произнасяне по същество се установи незаконосъобразност на това решение.

Комисията ще налага имуществена санкция в размер 3 на сто от стойността на договора в случаите, когато при произнасяне по жалба установи, че няма нарушение на процедурата за възлагане на обществената поръчка (т.е. жалбата е неоснователна), но възложителят е сключил договор, без да спази периода на изчакване или суспензивния ефект на жалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още