IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 юни

08:19 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 юни

Правителството гласува още 220 млн. лв. за здравната каса

в. Дневник

Правителството актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като увеличи разходната част с 220 млн. лв. От тях за лекарства, медицински изделия и диетични храни са предвидени 27 млн. лв., за болниците - 178 млн. лв., за компенсации на джипитата за намалената такса за преглед на пенсионер - 13 млн. лв., и резерв за непредвидени и неотложни разходи - 2 млн. лв. Промени има и в приходната част на бюджета, която е увеличена с 53 млн. лв.

ЕРП-тата може да платят огромни глоби за външните фирми

в. Сега

ДКЕВР може да накаже с огромни глоби - до 1.2 млн. лв. за всяко нарушение, ЕРП-тата заради изнасянето на дейности към външни фирми. Тези глоби няма да влязат после в цената на тока, а с тях ще се намали печалбата на дружествата. Това заяви по БНТ председателят на комисията Ангел Семерджиев. И вчера той продължи да твърди, че изнасянето на дейности към външни фирми не е било одобрявано от ДКЕВР и е нарушение на лицензите на ЕРП-тата. Скандалът с тези договори започна в неделя, когато премиерът и шефът на ДКЕВР заявиха, че по този начин са източени милиони и договорите се дават на прокуратурата.

В решения на ДКЕВР от 2006 г., с които "Сега" разполага, обаче изрично пише, че дружествата са представили на комисията договорите за изнасянето на услугите и изрично са изброени кои дейности се аутсорсват. В решенията пише, че изнасянето на дейности по този начин не противоречи на закона. Това дава основание на ЕРП-тата да твърдят, че не са извършили нищо незаконно, тъй като всичките им действия са предварително одобрени от комисията.

Още проблеми възникнаха при издаването на личните документи

в. Дневник

Принтерите за изработване на лични карти в 4 областни дирекции на МВР не работят, съобщи БНТ. Налага се ведомството да командирова свои служители в почивните им дни от едни областни градове в други, за да се отпечатат заявените лични карти. Заради проблема в Русе, Разград, Кърджали и Хасково е невъзможно приемането на заявление за експресно издаване на лични карти. С огромни трудности се изпълняват бързите поръчки.

Вече 16 дни машината за лични карти и шофьорски книжки в Русе не работи. Заявените от русенци документи се изработват в Силистра, за целта до съседния областен град непрекъснато се командироват служители от паспортното в Русе.

"Читанката" възкръсна напук на gdbop

в. Новинар

Най-голямата онлайн библиотека chitanka.info, която беше спряна във вторник след акция на ГДБОП, възкръсна в мрежата. Сайтът се появи на друг адрес, чрез който издателите открито се подиграват на антимафиотите - chitanka.gdbop.com. На старата страница пък стоеше съобщението:
"Уважаеми читатели,
Поради тежка хардуерна повреда на основния сървър, библиотеката временно е спряна. Форумът, чатът и речникът не работят, тъй като след „спецакция“ на ГДБОП е иззет помощният сървър, на който се намираха. Съвсем скоро библиотеката отново ще е на линия. Дотогава можете да се наслаждавате на текущата статична версия, която може да се изтегли и от Пиратския залив." Съобщението всъщност препраща към един от най-големите пиратски сайтове в света Рirate bay (Пиратски залив), където е прехвърлена цялата библиотека.

Затварят за лятото 34 хотела в Банско

в. Стандарт

34 луксозни хотела няма да работят през лятото в курорта Банско. Тризвездните и четиризвездните комплекси затвориха врати до 1 ноември. Така близо половината от вдигнатите 71 хотела в курорта няма да посрещат гости през лятото. Освен тях туристи до есента няма да приемат и в десетина семейни къщи. Причината за масовия отказ от работа е липсата на достатъчно желаещи да отдъхват през летните месеци в градчето, обясняват под сурдинка от бранша. За да привлече гости общината и браншът организират куп културни, спортни и атрактивни прояви през лятото като парад на ретро автомобили, дни на занаятите, на уличните театри, състезания по ориентиране и други. Въпреки усилията летният сезон се очертава труден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още