IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз: Поскъпване на газа с по-малко от 29% ни прави неплатежоспособни

Булгаргаз от месеци продава газа в страната на по-ниска цена от тази, на която го купува, каза изпълнителнителният директор на компанията

13:57 | 23.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз: Поскъпване на газа с по-малко от 29% ни прави неплатежоспособни

Поскъпването на природния газ от 1 юли да е с 29,64%, т.е. цената да е 564,3 лв./1000 куб. м, предлага в предварителното си становище за цените на синьото гориво за третото тримесечие Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ако тази стойност се утвърди при взимане на окончателно решение от ДКЕВР на 28 юни, ще се удовлетвори искането на Булгаргаз за поскъпване на природния газ от юли с около 25% спрямо определената от ДКЕВР пределна цена за второто тримесечие, а спрямо действащата увеличението ще е с близо 30%.

По време на общественото обсъждане днес на цените на природния газ от ДКЕВР посочиха, че в близките дни ще се опитат да намерят начин за по-малко повишение на цената на газа в рамките на 24-25%, каквато беше и прогнозата на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от миналата седмица.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов коментира, че при по-малко от предложеното сега увеличение на цената на газа (с 29,6% спрямо действащата) газовата компания фактически ще трябва да продава газа в страната под себестойност, т.е. на по-ниска цена, отколкото го купува на границата от Газпром. По думите му това означава, че в близките месеци Булгаргаз може да стигне до неплатежоспособност.

Гогов подчерта, че при увеличението с близо 30% дори не е включен т. нар. недовзет приход, формирал се заради занижените цени за полугодието, на който газовата компания има право съгласно наредбата за ценообразуването на газа.

Изчисленията на Булгаргаз сочат, че поради занижените цени на газа счетоводната загуба на компанията за първите пет месеца е близо 46 млн. лв., а недовзетият приход за полугодието по предварителни данни е около 70 млн. лв.

На въпроси от членове на ДКЕВР за възможността за хеджиране на риска при неблагоприятни курсови разлики лев-долар, Гогов обясни, че това винаги е правено, доколкото позволяват правомощията на ръководството на компанията. По думите му поради такива действия за петте месеца загубата на Булгаргаз е по-малка с близо 16 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 14 години
Лееекинко НАГЛИ!Интересно дали е партийна хранилка, показва всички симптоми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 14 години
В Митниците е пълно с бивши сътрудници на ДС-за тия няма съкращение.А съкратихте свестните и неудобните.МИ как няма да ги съкратите ,като комисията по съкращенията е като един народен съд(от ваши хора е изградена).И простите хора се надяват на промени.Няма да има такива поне още 100г.Бившата комунистическа ***,(родова) няма да изтърве как да е властта.Народа само вярва на лъжите които тая *** постоянно пуска в пространството около него.Всичко е една огромна манипулация.Трябва да се появи един народен будител месия на който народа наистина да повярва и да тръгнем един път завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 14 години
Няма как да дишаш спокойно в тая *** комунистическо-мафиотска държава.Зарибиха ни да се газифицираме ,да си купим метанови уредби и хоп сега ни *** за пореден път.Навремето така минахме на пропан-бутан и хоп в ***,направиха пропана така че да не ти е изгодно,хората взимаха дизелови коли,че дизела беше евтин -хоп и там ебня.А сега дойде ред и на метана.Я я -не може в тая приватизирана от БКП държава да има нещо което да е изгодно за обикновената рая.Не-тя трябва да бъде смазана и удушена още в зародиш ,иначе ще се уяде и ще я изтървете ,а вееднъж изтървете ли народа -жална ви майка.Като свикне на хубаво,няма да можете вече да си го доите.За това раята трябва да си ги мороте овеке -веков.Мръсницииии,презирам ви.И за ГЕРБ няма да гласувам занапред-май вече няма въобще да гласувам.Че и в ГЕРБ пълно с мутри и ченгета.Всички важни сфери -все шефове от ГЕРБ и все ченгеджии,пенсионирани,Банките -все ченгеджии,Застрахователни дружества -все ченгета,в групировките -все ченгета, митниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 14 години
Представяте ли си Булгаргаз бил работел на загуба.Тая лъжлива приказка вече я чуваме от 20 г.Остана да кажете мафиоти такива ,че е време да се приватизира -ми да какво чакате.Хайде то вече не остана за разграбване в тая обрулена страна.Нали уж бяхте силни бе Б.Б и сие,нали ЕРП -тата то беше говорене ,как са грабили,как ще сваляте цената на тока (малеее какъв цинизъм-да испяхме да свалиме казахте увеличението на тока от 5 на 2 %).Защо не са в затвора Р.Овчаров и др.Станишев.Какво става.Тия са чисти като агънца,бистри като сълзи.То се изписа за Овчаров какво ли не,за Станишев ,само управляващите дрън -дрън ден до пладне и край.Как е възможно да вдигате газта с такъв голям процент.Като съдирате кожата на бедния чичо ли ще пълните бюджета.Докато не стане като в Гърция ,така ще ни *** с години.*** народ -слаба държава.Веднъж вдигат газта щото долара бил станал 1.56 или 1.60(но той и пада и беше и 1.32),друг път щото петрола бил 144 долара за барел.Значи *** бни както си искат тия мафит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 14 години
Една олигархия,богупомазана мафиотска *** продължава да си живее в собствен свят на гърба на народа и хич не и пука за раята които поради безизходицата да избираме на изборите не добронамерени ,и добросъвестни които да ни управляват,а мааалко уж по-малко корумпирани,това е.Елита е такъв в тая прогнила държава.Просто мафиотския елит не позволява да се издигне на бял свят нов,качетсвен ,некорумпиран който да поеме бъдещето на страната и да ги издуха от земята ако щете.Щото то бива ,бива наглост,но такова чудо не съм си и мислел че може да съществува.Ние обикновените хора сме безгласна буква.Ние виждаме какразграбиха България,усещаме как ни дерат вече по три кожи ,а НЕ ПО ЕДНА,но безсилието да променим нещо е огромно.Бълагрия е обречена на гибел от една бивша и настояща номенклатурна ***.Цяло чудо е че гледаме и само добродетелите на които сме възпитавани ни карат да сеждаме глави и да гледаме поредната гавра с Българския народ.Трябва революция,но няма кой да запали искрата на народния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 14 години
Заплати до 3000 евро се раздават в държавната фирма Булгаргаз. Преди преструктурирането си в холдинг, бордът е бил от пет души, а сега, понеже дружествата му са 4 - босовете са станали 18. Общият им доход само от редовните месечни трудови възнаграждения е 666 000 лева. Един от членувалите в ръководството заместник министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов от ДПС е вписал в имотната си декларация над 53 000 лева доходи от трудова дейност извън тези в министерството (като друг от ресорите му е Топлофикация). Наред с месечните възнаграждения, бордовиците имат и премии. Тези допълнителни пари са наричани тантиеми. В губещата дъщерна фирма на газовия холдинг Булгартел например въпросните тантиеми са над 56 000 лева или около една шеста част от загубата. Интересен факт е, че поради невъзможност да поберат въпросните отличници в сградата на холдинга в Люлин, управленците са подходили оригинално. Наели за тях стаи в петзвездния софийски хотел ...http://***.19min.bg/news/8/892.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още