IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще субсидира с до 50% перспективни научни проекти

България ще се стреми към 2020 г. размерът на средствата за наука и иновации да наближава 2% от брутния вътрешен продукт

14:31 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще субсидира с до 50% перспективни научни проекти

Предвижда се възможността държавата, след решение на правителството, да субсидира осъществяването на перспективни и значими научни проекти с до 50% от стойността на проекта, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на конференция в София на тема „Конкурентноспособност чрез научно-изследователска дейност и иновации“, организирана от Световната банка. 

Тази възможност е залегнала в приетите наскоро изменения на Закона за насърчаване на инвестициите.

България ще се стреми към 2020 г. размерът на средствата за наука и иновации да наближава 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), каза още министърът на икономиката и енергетиката по време на конференцията. За тази година тези средства са под 0,5% от БВП.

Трайков посочи, че половината от въпросните средства се предвижда в бъдеще да се осигуряват от държавата, а останалите – от бизнеса. Сега държавата почти изцяло финансира научните изследвания, докато в Европейския съюз делът на бизнеса в науката е съществен.

Трайков подчерта, че, за да е конкурентоспособна икономиката ни, трябва да се развиват дейности и производства с висока добавена стойност. За целта трябва да се използват и средствата от еврофондовете, както и да се разширят функциите на Националния иновационен фонд, които досега се изразяват само в осъществяване на схеми за грантово финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още